Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Gezondheidsonderzoeken voor het fokken

21 October
x
Wat is dit?

Als je zelf een hond hebt herken je dit gevoel vast. Je houdt je hond voor de eerste keer vast en je weet gewoon dit is mijn maatje voor het leven! Nu ons maatje voor het leven, zelf maatjes krijgt voor anderen, weet je pas hoe belangrijk haar gezondheid is. Ik geef in deze blog heel korte uitleg bij de gezondheidstesten die voor Joy gelden. Lees je zeker goed in om een compleet beeld te krijgen van de ziektebeelden die mogelijk gelden bij jouw hond.

Gezondheid moederhond

Als je wilt fokken met je hond is het van groot belang dat je hond het aankan en dus gezond is. Dus gelijk de dierenarts bellen. Ook hebben wij een DNA onderzoek laten doen, wat bij ons allemaal goed was omdat Joy haar voorouders vrij zijn van alles. Maar we wilden dingen gewoon zeker uitsluiten.

HD Heupdysplasie

Bij HD is heel kort gezegd de verhouding tussen de kop en de kom niet goed. Er zit speling tussen wat voor ontstekingen kan zorgen. Met als mogelijk gevolg dat de kom niet diep genoeg is en ook de kop te plat wordt. Dit zorgt ervoor dat er weinig aansluiting is, het gewricht wordt daardoor minder beweeglijk en is heel pijnlijk voor de hond.

HD is deels erfelijk bepaald maar slechte voeding en verkeerde beweging kunnen ook een rol spelen. Door te zorgen dat HD niet voorkomt bij de voorouders van de pups verklein je de kans dat jouw pup HD krijgt.

ED Elleboogdysplasie

ED is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen welke ik hieronder heel kort zal beschrijven;

Incongruentie

Bij incongruentie kan je hond mank lopen omdat omdat de ellepijp en ellebooggewricht niet even snel groeien en daardoor niet goed in elkaar passen (dit kan tijdelijk zijn). Door een ongeluk of door erfelijk belasting kan dit ontstaan.

LPCM

Bij LPCM krijgt de hond last van irritatie en pijn in het gewricht. Doordat aan de binnenkant van de ellepijp bij LPCM een klein deel van het gewricht los is geraakt.

LPA

In de eerste 5 maanden van de pup groeit het stuk kraakbeen uit tot een stevig bot (met een heel moeilijke naam). Bij LPA is dit bot (een uitstulping van de ellepijp in het opperarmbeen) afgebroken waardoor deze zijn stevigheid verliest. Dit kan een erfelijke oorzaak hebben, maar kan ook ontstaan na een ongeluk.

OCD

Bij OCD kan artrose of gewrichtsslijtage ontstaan tijdens de groei, doordat een stukje gewrichtskraakbeen niet dezelfde eigenschappen heeft als de rest. Daardoor kan een slechte verbinding ontstaan met het onderliggende bot, waardoor er zelfs een losse flap kan ontstaan.

Flexor enthesiopathologie

Aan de binnenkant van de elleboog van de hond kan een ontsteking ontstaan aan de buigpezen. Dit kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook ontstaan na overbelasting.

Oogtest

De oogtest moet bij tollers 12 maanden geldig zijn, dat betekend dat als je wilt fokken met je hond je deze test steeds moet laten doen. In ons geval moesten we daarvoor naar België naar een gerenommeerde ECVO dierenarts. Ze krijgen dan een druppel atropine in de ogen wat even moet inwerken. Dat zorgt ervoor dat de dierenarts beter in het oog kan kijken. Je ziet op de foto dat Joy daardoor moeilijk kan zien. Licht komt beter binnen waardoor ze liever haar ogen dicht houdt. Maar als deze open zijn haar oog heel helder is.

De oogtest vond ik zeer ingewikkeld, ik licht twee onderdelen van deze test hieronder uit.

Distichiasis

kan door extra haartjes die groeien op de ooglidrand irritatie of ontsteking van het oog ontstaan.

MPP (Membrana puppilaris)

Bij MPP ontstaat het zogeheten persisteren. Het achterblijven van resten van het vaatstelsel voor de lens. Wat kan zorgen voor een beperking in het gezichtsvermogen.

Stamboomhond = gezonde hond?

Het hebben van een stamboom en een goed erfelijk onderzoek geen garantie geven op een gezonde hond. Win daarom informatie in en zoek een goede fokker, deze weten waar ze over praten en kunnen je informatie geven.

&JOY!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Toller Joy

Toller Joy eet een hapje mee op Animal Event Geef koekje! x

Toller Joy eet een hapje mee op Animal Event

20 May Door: Toller Joy

Dat is het geluk dat mijn baasje en ik schrijven voor The Dog Pen. Want daardoor mochten wij naar Animal Event. Voor mijn baasje de eerste keer dat ze ...

Lees het hele artikel
Hondenfestival Geef koekje! x

Hondenfestival

27 October Door: Toller Joy

Festival Als hondeneigenaar ben je altijd op zoek naar leuke festivals om de laatste nieuwe koopjes te scoren! Zo gingen ook wij vandaag op zoek naar leuke acties voor ...

Lees het hele artikel
Joy’s gekke gewoontes top 5 Geef koekje! x

Joy’s gekke gewoontes top 5

13 February Door: Toller Joy

De 5 gekke gewoontes op een rijtje: Meegaan naar de wc Zoals veel andere honden houdt ook Joy van gezelligheid. En wat is er nou gezelliger dan meegaan naar ...

Lees het hele artikel
Jouw bal is beter dan die van mij Geef koekje! x

Jouw bal is beter dan die van mij

11 October Door: Toller Joy

Jeetje wat een dag, wat begon als een goed idee liep een beetje uit de hand. Ik werd uitgenodigd door mijn vriendjes Luna en Zoey om met zijn allen ...

Lees het hele artikel