Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Snuffelkleden en snuffelmatten voor honden

21 May
x
Wat is dit?

Weet je nog dat ik vorig jaar een snuffelmat voor Poes maakte? Nog steeds is deze mat favoriet. Waar Poes bijna niks geeft om tennisballen en er niks van snapt als je een stok weggooit, begint ze enthousiast te springen en kwispelen als de snuffelmat tevoorschijn komt. Hartstikke leuk dus om wat meer snuffelspelletjes met Poes te gaan doen! Via The Dog Pen kregen wij verschillende snuffelkleden om te testen. Dat hebben we met veel plezier gedaan! In dit blog vertel ik je waarom spelen met een snuffelkleed goed is voor jouw hond en waar je op moet letten als je een snuffelkleed aanschaft.

Snuffelmatten voor de hond

De 4 voordelen van snuffelen

Naast dat snuffelen gewoon een leuke bezigheid voor je hond is, heeft het nog meer voordelen om je hond lekker aan de slag te laten gaan met een snuffelkleed. Dit zijn vier voordelen als jij je hond af en toe lekker laat snuffelen.

1. De hond kan zijn energie kwijt

Op de verpakking van een van de snuffelmatten die ik heb, staat dat tien minuten snuffelen gelijk staat aan een wandeling van een uur. Of dat precies klopt weet ik niet, maar het is een feit dat het een hond veel energie kost om te speuren. Hij moet echt zijn hersenen gebruiken om het lekkers tussen het kleed te vinden. Een goede oefening! Ook voor een hond die om wat voor reden dan ook fysiek rustig aan moet doen is een snuffelkleed ideaal. Zo kan hij zijn energie kwijt zonder zijn lichaam over te belasten.

2. De band tussen jou en je hond versterkt

Een hond speelt vaak niet in zijn eentje met een snuffelkleed. Als baasje blijf je een beetje in de buurt en help je de hond waar nodig. De hond leert hierdoor ook dat jij voor hem klaar staat en dat hij op je kan vertrouwen. Dit zorgt voor een sterkere band tussen hond en baasje.

3. De hond kalmeert

Een snuffelkleed is ook uitermate geschikt om je hond af te leiden. Is jouw hond bijvoorbeeld bang voor vuurwerk of onrustig omdat de buren aan het verbouwen zijn? Een poosje snuffelen leidt de aandacht van de onrust af. En wie weet wordt je hond wel zo moe van het snuffelen dat hij daarna rustig in slaap valt!

4. De hond eet rustiger en/of beter

Niet alleen snoepjes, maar ook de brokken van je hond kun je prima verstoppen in een snuffelkleed. Als ik merk dat Poes veel schrokt of juist wat moeite heeft met eten, verstop ik haar brokjes in een snuffelkleed. Die krijgt dan de functie van een slow feeder. Poes eet dan rustiger én alle brokjes zijn netjes op!
Snuffelmatten voor de hond

Op deze foto zie je een snuffelkleed dat dankzij zijn vorm goed als slow feeder gebruikt kan worden. Je kunt deze hier kopen.

Omdat de meeste snuffelkleden van fleecestof gemaakt zijn en dus lekker zacht zijn, vinden sommige mensen dit ook een prima dekentje voor de hond. Ik zelf haal de mat echter altijd weg zodra Poes uit gesnuffeld is. Zo is het voor de hond duidelijk wanneer er gesnuffeld mag worden en raakt hij minder snel uitgekeken op het kleed.

Soorten snuffelkleden en snuffelmatten

Snuffelkleden en snuffelmatten kom je tegen in alle soorten en maten. Je kunt zelf een snuffelmat maken of er een kopen. Je kunt gaan voor een kleed met rustige kleuren of vrolijke kleuren, in een handig reisformaatje of lekker groot. Let vooral op deze dingen bij het aanschaffen van een snuffelkleed:

  • De grootte. Heb je een kleine pup? Begin dan met een kleine snuffelmat. Hier heeft een puppy echt genoeg aan! Een grote hond zal echter snel uitgekeken zijn op een klein kleed en heeft de uitdaging van een groot snuffelkleed nodig.
  • Een antislip onderkant. Tijdens het testen van alle snuffelkleden werd één ding al gauw duidelijk: een antislip laag aan de onderkant van het kleed is echt ideaal. Heeft het kleed dit niet, dan ligt deze al gauw op een prop en wordt het wel erg moeilijk voor de hond om nog lekkers te vinden.
  • De kleur. Voor degenen die de mat wel standaard in de kamer willen laten liggen is het handig om na te denken over de kleur. Past deze in je interieur? Een snuffelkleed kan behoorlijk groot zijn en valt dus op!

Klik hier om te zien wat onze favoriete snuffelkleden zijn!

Voordat je een snuffelkleed aanschaft

Zoals je misschien wel weet, heeft Poes ook een grote ‘broer’. Dit is Deeks, een vijfjarige kruising tussen een labrador en een rottweiler. Hoewel Deeks en Poes dikke maatjes zijn, zijn het twee totaal verschillende honden. Deeks is dol op zwemmen en apporteren bijvoorbeeld. Maar met snuffelmatten kan hij helemaal niks. Hij vindt het niet leuk en snapt er niks van (terwijl we hem echt wel helpen hoor).

Goed, je snapt mijn punt waarschijnlijk al wel. Test voordat je een snuffelkleed aanschaft of jouw hond blij wordt van snuffelen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld wat snoepjes in huis te verstoppen en de hond te laten zoeken. Als de hond niet gelijk enthousiast begint te speuren zegt dit nog niet alles hoor. Help hem op weg, moedig hem aan en doe het lekker samen. Dan merk je snel genoeg of jouw hond dit echt leuk vindt!

Denk je dat jouw hond het leuk vindt om met een snuffelkleed te spelen? Lees dan ook zeker even dit artikel waarin we onze 6 favoriete snuffelkleden en snuffelmatten laten zien! 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Poes de Hond

De leukste guilty dog video's Geef koekje! x

De leukste guilty dog video's

5 January Door: Poes de Hond

Januari is voor veel mensen een sombere maand. De feestdagen zijn voorbij, het geld en lekkere eten is op en buiten is het koud en guur. Tel daar dit ...

Lees het hele artikel
Dier op Papier: een portret van jouw huisdier Geef koekje! x

Dier op Papier: een portret van jouw huisdier

19 December Door: Poes de Hond

Een portret van jouw huisdier Jouw hond heeft een bijzonder plekje in je leven. Dat blije snoetje als je thuiskomt na een vermoeiende dag werken, het warme dierenlijfje aan ...

Lees het hele artikel
5x kerstcadeaus voor je hond Geef koekje! x

5x kerstcadeaus voor je hond

12 November Door: Poes de Hond

Het duurt natuurlijk nog even, maar wat mij betreft kan het niet snel genoeg komen: kerst! In deze nare tijden kunnen we allemaal wel wat gezelligheid en warmte gebruiken. ...

Lees het hele artikel
6x onze favoriete snuffelkleden Geef koekje! x

6x onze favoriete snuffelkleden

21 May Door: Poes de Hond

Zoals je misschien wel weet is Poes dol op snuffelen. Als we een wandeling maken loopt ze vaak met haar neus over de grond, op zoek naar alles wat ...

Lees het hele artikel