Zoeken
Generic filters
Exact matches only

De grootste viespeuk

30 November
x
Wat is dit?

Ok lieve lezers.. ik moet nu geloof even mijn baasje corrigeren.. deze titel ‘de grootste viespeuk’… die gaat over mij? Huh .. echt? Nee toch… ikke… vies? Hooguit wat zand, takjes, modder, beestjes, plantjes of wat speeksel van mijn vriendjes.. maar om dat nou vies te noemen? Pfft…
Hmm.. nou ja.. misschien heeft ze ook wel een klein beetje ietsjepietsje gelijk hoor… maar zullen we ervan maken… ‘de wolligste knuffeligste viespeuk?’
Yes! Ze verandert haar titel!

De wolligste knuffeligste viespeuk

Ik lijk meestal zo netjes schoon; haartjes netjes geblazen, gekamd, droogshampoo erin.. ik kan er zo lekker wollig en zacht uitzien en aanvoelen. Een beetje zoals een van mijn bijnamen, de ‘ikea-knuffel’.
Totdat…. Ik ga spelen, rennen, rausen, springen en gek doen! Ik ga dan echt helemaal los!
Water? Daar houd ik gelukkig niet van.. hooguit om even lekker uit te drinken.. maar lekker gek doen is wel aan mij besteed hoor!

Dagelijks gaat mijn baasje met mij de heide op, de bossen of de weilanden in. We genieten van het mooie Brabantse Landschap. Ik ben een echte wildebras en geniet dan met volle teugen.
Voor alle hondjes is het belangrijk om lekker ‘vrij’ te kunnen zijn, te kunnen snuffelen, (samen) te spelen en vooral lekker de pootjes te kunnen strekken.

Voor mij als hulphondje is dit zelfs een must.. omdat ik dan mijn koppie even leeg kan maken.
Ik speel dolgraag met mijn vriendjes.. de meeste zijn van een wat groter formaat en houden van hetzelfde spel als ik. Lekker springen en rennen, en met de pootjes spelen / omhoog springen. Ik hap/sabbel graag aan de oortjes van mijn vriendjes… waardoor ze *oeps* standaard na het spelen met mij.. wat natte plekjes daar hebben zitten! Gelukkig mag ik van mijn baasje lekker van al deze vrijheden genieten, want behalve de topsport die ik lever als ADL hulphondje vindt mijn baasje het erg belangrijk dat ik in een hele goede conditie blijf en dus heel wat kilometers per dag afleg.
Bof ik eventjes!
‘Spierbundel Tynke’!

Regenjasje

De meeste van mijn hondenvriendjes, verschillend van de Chinouk tot Labrador en van de Border Collie tot Golden Retriever worden… ook al spelen we samen en in dezelfde omgeving … lang niet zo vies als ik. Kijk maar eens naar de foto hierboven…. Je kunt Hectors pootjes (je weet wel, mijn grote liefde ‘Hector’) hierop vergelijken met de mijne. Schoon versus vies…

Tynke met regenjas

Baasje trekt me, als het regent, daarom een regenjasje aan. Of we dit mooi vinden? Nee.. alles behalve.. maar…  praktisch is het wel! Mijn pootjes, buikje, koppie en staartje worden dan nog steeds vies en nat, maar mijn rug (het grootste gedeelte om droog te blazen/boosteren) dan niet meer. Dit scheelt mijn baasje een hele tijd blazen en het scheelt mij stilstaan tijdens het blazen. Dubbel profijt dus!
Als ik met dit jasje aan, altijd lekker kan rennen, rausen en vies worden.. heb ik het ‘gekke’ ding er wel voor over hoor! Wie weet wordt het dé mode van 2021?!

Tip:
Als je van plan bent jouw hondje om functionele redenen ook een regenjasje aan te trekken, neem dan onderstaande punten even mee in je overweging:

 • Let goed op de pasvorm van de regenjas, je hond moet er geen last van hebben tijdens het bewegen;
 • Kies zorgvuldig de kwaliteit van de regenjas uit; veel jasjes zijn gevoerd, wat ervoor kan zorgen dat je hond tijdens bv het rennen oververhit raakt. Bepaal dus goed van te voren wat het doel van het jasje is voor je hond of voor jou;
 • Jasjes zijn er van verschillende materialen, met of zonder klittenband, met of zonder clipjes, winddicht, waterdicht en/of ademend. Kijk wat er bij jouw hond en bij jullie situatie past;
 • Sommige jasjes hebben reflecterende randen/onderdelen, dit kan gemakkelijk zijn als je vaak in het donker gaat wandelen;
 • Veel hondjes verstijven bij het aantrekken van een regenjas.. het is dus verstandig dit stapje voor stapje te oefenen en te belonen als je merkt dat jouw hondje het spannend of vervelend vindt. Oefening baart kunst!;

En nog een extra tip van mij…. lieve hondjes.. als je je regenjasje dan toch aan hebt moeten trekken.. doe je best om extra vies te worden.. maak er maar lekker gebruik/misbruik van!

Spelen in het zand

Spelen in het zand

Behalve bossen, weilanden, leuke paadjes en heide hebben we op de heide ook een paar zandvlaktes liggen. En zand.. wauw.. als ik iets geweldig vind is het zand! Dat stuift lekker alle kanten op, vliegt langs je oortjes, door je haartjes en als je goed snel op je baasje afrent heeft zij ook een mooi ‘beige’ kriebellaagje over zich heen.
Zandkorreltjes overal.. kennen jullie dat? In je nekharen, je oren, in je liezen en je voelt het zelfs kriebelen tussen je pootjes..  kriebel de kriebel de kriebel! Zoooo lekker! Genieten!
Ik verkleur al snel van abrikooskleurig naar karamel!
Dat wordt flink blazen/boosteren baasje!

Dip Dye

Een tijdje geleden was het nog een trend onder de mensen ‘dip dye’. Kennen jullie dat? Een kleurtje op het einde van bv je haren…. Hulphond Bram heeft wel eens een gekleurde staart, gaaf he! Ik verzorg regelmatig mijn eigen ‘dip dye’… op.. mijn pootjes… mooi?!

Poedelvachtje

Zoals jullie weten ben ik een échte Koniningspoedel. Ik heb van nature dus allerlei krulletjes en verhaar niet. Een groot voordeel, want dit zorgt ervoor dat baasje niet hatjoee van mij hoeft te niezen en dat ze dus mij al hulphond in huis kan hebben. Geen losse haartjes op de vloer op plekken waar ik geweest ben.
Een van de nadelen… die hebben jullie hierboven al gelezen. Stof-vuil-takjes en zand… altijd.. en overal.. kleine of grote wandelingen.. dát maakt weinig verschil.
Ik verzamel namelijk werkelijk van alles in mijn vachtje. In een latere blog zullen we jullie wat meer vertellen over mijn vachtonderhoud. modder in de poedelvacht Wist je dat?

 • Mijn hulphond tuigje vaak zó vies geworden is dat je niet eens meer kunt zien/lezen dat ik een hulphond ben;
 • Dat kleefkruidbolletjes gemakkelijk met een paar honderd stuks in mijn vachtje bivakkeren na een lekkere wandeling;
 • Ik na elke wandeling waarbij ik vies of nat geworden ben drooggeblazen word met een waterblazer / doodlebooster;
 • Dat als mijn baasje dat niet doet er een paar uur later kilo’s zand in ons huis liggen vergezeld door takjes, blaadjes etc. (die ik heel erg knap zelf uit mijn vachtje kan halen);
 • En… als ze me niet uitblaast ik de dag erna vol met klitten/vervilte plekjes zit, die niet fijn zijn!;
 • Dat dát de reden is dat ik soms een regenjasje draag. Dit scheelt viezigheid, nattigheid én dus heel erg lang blazen;
 • De meeste van mijn poedelkrulletjes soms even ‘foetsie’ zijn door het blazen van mijn vachtje;
 • Mijn baasje soms met het blazen een fijn plekje op mijn buik aanraakt.. wat echt énorm fijn kietelt!

Hoe doen jullie dat thuis? Mag jij vies naar binnen van je baasje? Moet je buiten blijven wachten tot je schoon bent, altijd meteen in bad, drogen ze je af met een handdoek of mag je gewoon binnen lekker smeerpoetsen?

* Vind je het leuk om ons ook te volgen in ons dagelijkse leven? Volg ons dan gerust op Instagram of Facebook! Sindskort zijn we ook op YouTube te vinden! *

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Hulphond Tynke

Product review: hulphond Tynke test handgemaakt (leren) tuigje Geef koekje! x

Product review: hulphond Tynke test handgemaakt (leren) tuigje

21 October Door: Hulphond Tynke

Mijn baasje en ik hadden de eer om een tuigje te mogen laten maken / ontwerpen door Amy van Meola Leather. We hadden bij een lief collega hulphondje haar ...

Lees het hele artikel
Hulphonden, een grote hulp en ondersteuning Geef koekje! x

Hulphonden, een grote hulp en ondersteuning

19 March Door: Hulphond Tynke

Wat woef! Hallo allemaal! Zoals de meeste van jullie weten, ben ik -Tynke- de ADL Hulphond van mijn baasje. Haar lieve ‘hulp op pootjes’. Maar wat is dat nou ...

Lees het hele artikel
Top 5 hondenspeelgoed – lievelingsspeeltjes van Tynke Geef koekje! x

Top 5 hondenspeelgoed – lievelingsspeeltjes van Tynke

26 July Door: Hulphond Tynke

Waf woef, hallo.. het duurde eventjes maar.. hier ben ik weer! Ik geef jullie een kijkje in mijn speelgoed en speeltjes en laat jullie weten waar ik dol op ...

Lees het hele artikel
Mishandeld tijdens mijn werk als hulphond Geef koekje! x

Mishandeld tijdens mijn werk als hulphond

9 July Door: Hulphond Tynke

Zoals jullie allemaal weten ben ik een ADL Hulphondje. Ik ondersteun mijn baasje met de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen daar zij een invaliderende multisysteemziekte heeft. De taken die ik voor ...

Lees het hele artikel