Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

De documentaire Buddy

6 januari
x
Wat is dit?

Ik vond dat mijn baasjes wel een uitje verdienden en stuurde ze naar de documentaire “Buddy”.
Heddy Honigmann volgde 6 mensen die een hond als buddy hebben. Zij laat op een mooie wijze zien wat dat voor gevolgen heeft voor de levens van hun baasjes. Mijn vrouwtje vertelt graag wat zij hiervan vond.

Mens en dier

Al jaren weten we dat de band tussen mens en dier belangrijk is. Of het nou gaat om een hond, kat of konijn. De band is onvoorwaardelijk; een dier (ver)oordeelt niet, biedt een luisterend oor, vertelt niets door en geeft plezier en liefde. Maar het kan ook veel verder gaan, en dat laat Heddy in deze documentaire heel goed zien.

Het verhaal

In de documentaire komen 6 bijzondere honden aan bod die alle 6 een hele belangrijke rol spelen in de levens van hun baasje. Deze rol is vele malen groter dan bij een gemiddelde hondenbaas.

Wat denk je van het overnemen van taken zoals het openen van lades, het uittrekken van een sok, iets oprapen wat gevallen is, boodschappen in een mandje doen tot zelfs wisselligging geven in de nacht. Maar ook door te helpen een woedeaanval te reguleren, troost en steun bieden tijdens nachtmerries die zijn ontstaan door trauma’s uit het verleden, de ogen zijn van een slechtziende of blinde, luisteren naar hun verhaal of gedachtes zonder oordeel.
Deze honden geven hun baasjes meer vrijheid, zorgen voor minder afhankelijk zijn van anderen en rust. Maar vooral onvoorwaardelijke liefde.

Ook laat de documentaire zien waartoe honden in staat zijn en wat dat voor meerwaarde heeft voor hun baasjes. Hoe fijn is het dat je dankzij je hond zelfstandig kunt wonen en niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld thuiszorg. Dat je troost krijgt als je bang of verdrietig bent. Of je de rugdekking krijgt die je letterlijk nodig hebt om het leven weer aan te kunnen.
Deze honden krijgen dingen voor elkaar bij hun baasjes die bijvoorbeeld hun partner of moeder niet voor elkaar krijgt. Zoals hun hele verhaal vertellen, of de boosheid wegnemen.

Zulk belangrijk werk

Heddy laat goed zien wat een hond allemaal leren kan en waar dit toe leidt. Duidelijk is dat de hond echt aan het werk is en altijd alert is ten opzichte van zijn baas. Maar ook dat hij er plezier in heeft en een grote betekenis geeft aan het leven van zijn baasje.
Ik merk zelf in kleine mate al wat Guus betekent voor de cliënten op mijn werk.

Mijn mening

Soms waren de vragen wat onduidelijk en soms iets te persoonlijk, bijvoorbeeld bij Trevor, die duidelijk niet over alles wilde praten. Maar zijn hond wist wel alles.

Ook het camerawerk had soms wat mooier gekund. Sommige shots waren wat onscherp op de verkeerde momenten.

De documentaire startte bij net geboren pups. Ik had het interessant gevonden als intro om in vogelvlucht te zien hoe een pup tot bijvoorbeeld hulphond wordt getraind voordat hij bij zijn baasje komt.

Ga allemaal kijken naar deze prachtige documentaire, die nu draait in filmhuizen/bioscopen.
Het is een mooie ode aan al die mensen die er zorg voor dragen dat dit mogelijk is.
En een mooie manier om iets meer begrip te vragen voor mensen waarvoor het leven niet zo vanzelfsprekend is, maar wiens leven mooier is geworden door hun buddy.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Goldendoodle Guus

Bark in the Park Geef koekje! x

Bark in the Park

20 augustus Door: Goldendoodle Guus

Laatst hoorde ik mijn baasjes praten over een hondenevenement vlakbij ons in de buurt. Nou dat leek mij wel wat. Zullen we gaan vrouwtje? Wel of niet mee In ...

Lees het hele artikel
Snuffeltijd Geef koekje! x

Snuffeltijd

31 juli Door: Goldendoodle Guus

Een tijdje terug zaten mijn vrouwtje en ik op instagram te neuzen. Nou doen we dat op zich wel vaker hoor. Per toeval stuitte wij op een super leuk ...

Lees het hele artikel
Guus ging mee op vakantie Geef koekje! x

Guus ging mee op vakantie

16 juni Door: Goldendoodle Guus

Het afgelopen half jaar was een drukke en helaas ook een verdrietige tijd bij ons. Mijn lieve kattenmaatje die vaak ziek was geweest de afgelopen jaren is helaas in ...

Lees het hele artikel
Ik ga naar school, deel 7 Geef koekje! x

Ik ga naar school, deel 7

20 mei Door: Goldendoodle Guus

De afgelopen maand stond bij mijn vrouwtje in het teken van de laatste huiswerkopdrachten, het afmaken van haar portfolio een eerste meeloop stage uurtje met een Dokter Snuffelteam en ...

Lees het hele artikel