Titeren, sommige van jullie zullen er misschien wel eens van hebben gehoord. Andere misschien nog nooit en wellicht zijn er een aantal die het al doen. Bumper en Fender gaan nu voor de tweede keer titeren en wij vertellen jullie hier graag meer over! We beginnen met een deel algemene informatie over de test zelf. Daarna vertel ik jullie meer over mijn keuze voor titeren en wat de uitslagen zijn van onze jongens.
Wat is titeren?
Titeren houd in dat er bij de hond een druppel bloed wordt afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht om te kijken of er nog voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn om te weren tegen de DHP ziektes. (Distemper, Hepatitis, Parvo) Wanneer een hond nog voldoende antilichamen heeft tegen een ziekte, dan zal deze de enting in het lichaam afbreken en niet verder opnemen. In deze gevallen ent je dus eigenlijk voor ‘’niks’’. Wel geef je het lichaam van je hond de extra ballast doordat deze de enting moet afbreken.
Voor de ziekte van Weil en de kennelhoest kan er nog niet worden getest met een titer test. Deze zal dus los moeten worden geënt buiten de titer test om. Voor Rabiës kan er wel een titer bepaling worden gedaan, maar dit gebeurt enkel via een laboratorium onderzoek. En dus niet volgens de methodes beschreven in deze blog.
Belangrijk om te weten is datde titer test het vaccineren niet vervangt! Echter geeft het wel aan op welk moment het beste is om te vaccineren zodat deze optimaal werkt. (Non responder honden worden hierbij buiten beschouwing gelaten)
Mogelijke uitslagen titer test
Er zijn dus diverse uitslagen mogelijk bij deze test, hieronder vat ik deze kort samen.
De hond is beschermd met een hoge S waarde. De hond heeft voldoende antilichamen in zijn bloed en is beschermd tegen de DHP ziekten. Veelal hoeft er in deze gevallen pas na 3 jaar weer een titer test te worden gedaan.
De hond is beschermd met een lage S waarde. De hond heeft voldoende antilichamen in zijn bloed en is beschermd tegen de DHP ziekten. Echter is het bij een lage S waarde verstandig om eerder te titeren, bijvoorbeeld al na een jaar. Dit om de S waarde in de gaten te houden, zodat het voorkomen kan worden dat de hond onbeschermd raakt.
De hond is niet beschermd. Bij deze honden zal er een ent advies worden gegeven door de dierenarts. Hier na kan weer een titer test gedaan worden om de uitslag te controleren en te checken of de hond beschermd is. Dit noemt men een controle titer.
De hond is ‘’Non responder’’. Het kan zijn dat een hond geen antilichamen aanmaakt bij een enting. Bij deze situatie slaat een component van een enting niet aan, vaak wordt er dan geënt worden met een ander merk enting. Deze slaan dan veelal wel aan. Mochten ander merken enting ook niet aan slaan dan pas spreken we van een non responder. In de praktijk komt dit niet vaak voor. Maar zonder de titer test zou je dus niet weten dat je hond onbeschermd is voor een DHP ziekte. En niet reageert op een component van een enting.
Het hoeft dus niet per definitie zo te zijn dat je na een titer test niet meer hoeft te enten, dit is afhankelijk van de uitslag.
Verschillende testen
Op dit moment zijn er in Nederland twee verschillende testen op de markt als titer test voor de DHP ziekten: de RapidStatus en de Vaccicheck.
De RapidStatus test
De RapidStatus is een meetmiddel wat aangeeft of de hond beschermd is. Bij een positieve uitslag hoeft er niet geënt en bij een negatieve test moet er wel geënt.
Deze test wordt gedaan door middel van een druppel bloed in het test apparaatje. Deze geeft vervolgens na 10 minuten aan of de hond negatief of positief scoort. Je weet nu dus niet hoe hoog het aantal antilichamen is per ziekte. Dit aangezien deze test enkel positief en negatief aangeeft.
De Vaccicheck test
De Vaccicheck is een test waarbij de teststrip wordt gedoopt in een houder met vakje A, na een (vastgelegd) aantal minuten wordt deze gedoopt in B etc.
Na 23 minuten is de uitslag van de test af te lezen van de teststrip, op deze strip zijn vier bolletjes te zien. Het bovenste bolletje is ter controle. Deze laat zien of de test nauwkeurig is uitgevoerd.
Het tweede stipje staat voor Hepatitis, de derde voor Parvo en de vierde voor Distemper. De kleuren van de bolletjes laten zien hoeveel antilichamen er aanwezig zijn in het bloed van de hond. Het aantal antilichamen is dus gelinkt aan de intensiviteit van de kleuren. Elk bolletje (op het controle bolletje na, deze heeft standaard de kleur van S3.) krijgt een cijfer met de letter S ervoor. Dit cijfer kan door een computer digitaal worden toegekend door middel van de combcam. Ook kan de strip via een combscale op het handmatig worden afgelezen.
Bolletjes met een score S0 en S1 betekenen dat er geen of onvoldoende bescherming is, bolletjes S2 tm S6 betekenen dat je hond beschermd is. Hoe hoger de score, hoe meer antilichamen er zijn. Het betekend niet dat je hond met een S2 score minder of slechter beschermd is dan met S6, er zijn enkel meer antilichamen aanwezig. De test strip wordt naderhand in het paspoort van de hond geplakt samen met de S waardes. Ook wordt er genoteerd over hoe lang de hond terug moet komen voor een nieuwe test.
Hoe lang is een titer test geldig?
De uitslag geeft aan hoelang de hond niet meer geënt hoeft te worden. De vrijstelling van enting wordt maximaal voor 3 jaar uitgeschreven. Dit heeft te maken met de fabrikanten van de vaccins. Zij hebben reeds aangetoond dat met hun vaccin een hond 3 jaar beschermd is voor de DHP ziekten.
Na 3 jaar wordt er dan opnieuw getest en een nieuw oordeel gegeven. Het kan ook zijn dat er minder hoge waardes aanwezig zijn waardoor er dus geadviseerd wordt om eerder terug te komen voor een controle titer. Op dit moment is er nog geen voldoende wetenschappelijk bewijs wat aangeeft dat er ook langer dan 3 jaar gewacht kan worden met een nieuwe titer test.
Vanaf welke leeftijd kun je titeren?
Het titeren is mogelijk voor alle honden vanaf de eerste enting. Op het moment van de de 6 weken enting kan namelijk al gekeken worden of de pup voldoende antilichamen heeft meegekregen van de moeder. Indien dit zo is, hoeft de pup dus (nog) niet te worden gevaccineerd. Aan de hand van de scores wordt er bij een pup gekeken wanneer er een nieuwe test moet worden gedaan.
Uit onderzoek is gebleken dat bij pups van 12 weken vaak nog afweerstoffen van de moeder in het lichaamaanwezig zijn. Op dat moment zal enten dus nog weinig zin hebben. Vaak wordt er dus aangeraden om rond 16 weken een nieuwe titer test te doen, Dit om te kijken hoe het staat met de bescherming van de pup. Er is dus geen vast schema! Het verschilt heel erg per pup hoe lang de antistoffen van de moeder nog aanwezig zijn. De enige manier om hier duidelijkheid over te krijgen is dus titeren.
Hoeveel kost titeren?
Dit verschilt per dierenarts, bij mijn dierenarts kost het titeren met de Vaccicheck titer test 63 euro per hond. Hierbij is inbegrepen: het consult, het afnemen van bloed, het uitvoeren van de titer test en het advies naar aanleiding van de uitslag. Mochten er nog entingen benodigd zijn uit de DHP serie dan komen deze nog los er bij. Bij onze dierenarts krijg je als je met twee honden komt voor een titer test korting. Zo kostte de tweede hond voor ons 48 euro.
Sommige dierenartsen organiseren titer dagen. Op deze dagen wordt er dan bij meerdere honden een titer test uitgevoerd. Het voordeel van deze dagen is dat er vaak een gereduceerd tarief wordt aangeboden.
Waar wordt het toegelaten?
De Raad van Beheer heeft de titer test erkend. Dit geeft honden met een geldige titer test dus toegang tot shows en wedstrijden. Bij honden pensions, scholen en andere evenementen zie je ook steeds vaker dat een geldige titer test toegang geeft. Twijfel je? Vraag het dan even na bij de organisatie van het evenement of je hondenschool/pension. Er is namelijk geen wettelijke verplichting tot het erkennen van een titer test.
Titeren voor Bumper en Fender
Wij gingen dit jaar voor de tweede keer titeren, de eerste keer vond ik het heel erg spannend omdat er bloed moest worden geprikt bij ze. Maar gelukkig deden ze het super goed, dus dat is deze ronde al een stuk minder spannend. De afgelopen keer in 2019 zijn onze jongens beide voor 2 jaar afgetekend, dit terwijl ze in 2017 voor het laatst de DHP enting hebben gehad. Ondertussen is het 2021 en ben ik heel benieuwd of de waarden van de test zijn veranderd ten opzichte van de vorige keer.
De vorige keer hebben we gebruik gemaakt van een titer dag, zelf vond ik dit toen ietwat onhandig verlopen gezien er natuurlijk meerdere honden aanwezig waren (meer dan op een ‘’normaal’’ spreekuur). Met twee Newfoundlanders in de wachtkamer werd het al snel een beetje een krappe boel. Ook moest ik de paspoorten van onze jongens achterlaten, deze kon ik de volgende dag ophalen. Van te voren kreeg ik wel een telefoontje met de uitslag en of ik dus met of zonder hond terug moest komen. Dus ik moest iets langer in spanning afwachten dan via een reguliere titer afspraak.
Dit jaar heb ik er voor gekozen om naar onze eigen dierenarts te gaan, nu kan ik bloed laten afnemen en vervolgens even wachten op de uitslag. Ik weet dus dezelfde dag waar ik aan toe ben en hoef niet dubbel de deur uit om ook nog eens de paspoorten terug op te halen.
Het proces van de titer test vind ik zelf ontzettend fijn omdat het mij meer duidelijkheid geeft of de jongens beschermd zijn. Vooral toen er in 2019 een aantal vossen met Distemper hier in de buurt werden gevonden, veel eigenaren gingen toen snel nog een enting laten zetten bij de dierenarts maar ik wist dat onze jongens genoeg antilichamen in hun bloed hebben om deze ziekte te weren. Voor mij een hele fijne geruststelling.
Onze uitslagen
Hieronder leg ik de uitslagen van 2019 en de uitslagen van 2021 uit zodat jullie kunnen zien wat er in de afgelopen jaren is gebeurd met betrekking tot de S waardes van onze jongens. Wij hebben beide titer testen gedaan via de Vaccicheck test.
Bumper
Bumper is als pup geënt en door mijzelf nog in 2017, voor de rest heeft hij geen DHP-entingen gehad in zijn leven. In 2019 heb ik met hem de Vaccicheck titer test gedaan en deze was voor twee jaar afgetekend. Bumper heeft deze keer een vaccinatie nodig gehad, de hepatitis is voldoende aanwezig in zijn bloed maar distemmer en parvo zijn helaas gedaald.
Gezien het bolletje op het test staafje zo goed als onzichtbaar was, kreeg deze de score S0. Ik kon er voor kiezen om de DHP enting te zetten of de puppy DP enting. Gezien de hepatitis nog voldoende scoort met S3 heb ik dus ervoor gekozen om de puppy DP te laten zetten. Om zeker te weten dat deze is aangeslagen zal ik over een paar weken nogmaals met Bumper gaan titeren. Daarna zal hij, mits de enting is aangeslagen, afgetekend worden voor een aantal jaar. Hoe lang er wordt afgetekend ligt aan de waarden van de D en P.
Fender
Fender is als pup geënt en heeft daarna volgens het vaccinatieschema alle entingen gekregen. De laatste DHP enting wat hij heeft gekregen was in 2017 en in 2019 is hij mee gaan titeren. Ook Fender is in 2019 voor twee jaar afgetekend door de dierenarts aan de hand van de resultaten. In 2021 is Fender ook weer mee gaan titeren en hier scoorde hij op alle drie de onderdelen een S4, geen entingen nodig dus! Over 3 jaar mag Fender weer terug voor een nieuwe titer test, heel benieuwd wat er in de tussentijd gaat gebeuren met zijn waarden.
Hebben jullie wel eens je hond laten titeren? Wat waren zijn of haar uitslagen?
Vertel het ons in de comments, wij zijn erg benieuwd!
De Riverwood Bite Box is een doos vol met verschillende natuurlijke hondensnacks. Vaak sta ik urenlang te kiezen in een winkel of verschillende websites af te struinen naar de ...
Novi was een lichtpuntje in een hele donkere tijd voor ons gezin, met zowel mij als Bumper ging het niet goed na het overlijden van Fender. Bumper was niet ...
Wij zijn begonnen met canicross. In de maanden april tot en met oktober zijn we actief bezig met waterwerken. Hiervoor trainen we twee keer per maand op de Betuwe. ...
Bij The Dog Pen zijn we groot fan van hondenkoekjes. Van cookiemeldingen iets minder, maar het is een moetje. Dus wil je een cookie?
Bij verder gebruik van onze site accepteer je de cookies automatisch.Ja lekker!Nee
Titeren, sommige van jullie zullen er misschien wel eens van hebben gehoord. Andere misschien nog nooit en wellicht zijn er een aantal die het al doen. Bumper en Fender gaan nu voor de tweede keer titeren en wij vertellen jullie hier graag meer over! We beginnen met een deel algemene informatie over de test zelf. Daarna vertel ik jullie meer over mijn keuze voor titeren en wat de uitslagen zijn van onze jongens.
Wat is titeren?
Titeren houd in dat er bij de hond een druppel bloed wordt afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht om te kijken of er nog voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn om te weren tegen de DHP ziektes. (Distemper, Hepatitis, Parvo) Wanneer een hond nog voldoende antilichamen heeft tegen een ziekte, dan zal deze de enting in het lichaam afbreken en niet verder opnemen. In deze gevallen ent je dus eigenlijk voor ‘’niks’’. Wel geef je het lichaam van je hond de extra ballast doordat deze de enting moet afbreken.
Voor de ziekte van Weil en de kennelhoest kan er nog niet worden getest met een titer test. Deze zal dus los moeten worden geënt buiten de titer test om. Voor Rabiës kan er wel een titer bepaling worden gedaan, maar dit gebeurt enkel via een laboratorium onderzoek. En dus niet volgens de methodes beschreven in deze blog.
Belangrijk om te weten is dat de titer test het vaccineren niet vervangt!
Echter geeft het wel aan op welk moment het beste is om te vaccineren zodat deze optimaal werkt. (Non responder honden worden hierbij buiten beschouwing gelaten)
Mogelijke uitslagen titer test
Er zijn dus diverse uitslagen mogelijk bij deze test, hieronder vat ik deze kort samen.
Het hoeft dus niet per definitie zo te zijn dat je na een titer test niet meer hoeft te enten, dit is afhankelijk van de uitslag.
Verschillende testen
Op dit moment zijn er in Nederland twee verschillende testen op de markt als titer test voor de DHP ziekten: de RapidStatus en de Vaccicheck.
De RapidStatus test
De RapidStatus is een meetmiddel wat aangeeft of de hond beschermd is. Bij een positieve uitslag hoeft er niet geënt en bij een negatieve test moet er wel geënt.
Deze test wordt gedaan door middel van een druppel bloed in het test apparaatje. Deze geeft vervolgens na 10 minuten aan of de hond negatief of positief scoort. Je weet nu dus niet hoe hoog het aantal antilichamen is per ziekte. Dit aangezien deze test enkel positief en negatief aangeeft.
De Vaccicheck test
De Vaccicheck is een test waarbij de teststrip wordt gedoopt in een houder met vakje A, na een (vastgelegd) aantal minuten wordt deze gedoopt in B etc.
Na 23 minuten is de uitslag van de test af te lezen van de teststrip, op deze strip zijn vier bolletjes te zien. Het bovenste bolletje is ter controle. Deze laat zien of de test nauwkeurig is uitgevoerd.
Het tweede stipje staat voor Hepatitis, de derde voor Parvo en de vierde voor Distemper. De kleuren van de bolletjes laten zien hoeveel antilichamen er aanwezig zijn in het bloed van de hond. Het aantal antilichamen is dus gelinkt aan de intensiviteit van de kleuren. Elk bolletje (op het controle bolletje na, deze heeft standaard de kleur van S3.) krijgt een cijfer met de letter S ervoor. Dit cijfer kan door een computer digitaal worden toegekend door middel van de combcam. Ook kan de strip via een combscale op het handmatig worden afgelezen.
Bolletjes met een score S0 en S1 betekenen dat er geen of onvoldoende bescherming is, bolletjes S2 tm S6 betekenen dat je hond beschermd is. Hoe hoger de score, hoe meer antilichamen er zijn. Het betekend niet dat je hond met een S2 score minder of slechter beschermd is dan met S6, er zijn enkel meer antilichamen aanwezig. De test strip wordt naderhand in het paspoort van de hond geplakt samen met de S waardes. Ook wordt er genoteerd over hoe lang de hond terug moet komen voor een nieuwe test.
Hoe lang is een titer test geldig?
De uitslag geeft aan hoelang de hond niet meer geënt hoeft te worden. De vrijstelling van enting wordt maximaal voor 3 jaar uitgeschreven. Dit heeft te maken met de fabrikanten van de vaccins. Zij hebben reeds aangetoond dat met hun vaccin een hond 3 jaar beschermd is voor de DHP ziekten.
Na 3 jaar wordt er dan opnieuw getest en een nieuw oordeel gegeven. Het kan ook zijn dat er minder hoge waardes aanwezig zijn waardoor er dus geadviseerd wordt om eerder terug te komen voor een controle titer. Op dit moment is er nog geen voldoende wetenschappelijk bewijs wat aangeeft dat er ook langer dan 3 jaar gewacht kan worden met een nieuwe titer test.
Vanaf welke leeftijd kun je titeren?
Het titeren is mogelijk voor alle honden vanaf de eerste enting. Op het moment van de de 6 weken enting kan namelijk al gekeken worden of de pup voldoende antilichamen heeft meegekregen van de moeder. Indien dit zo is, hoeft de pup dus (nog) niet te worden gevaccineerd. Aan de hand van de scores wordt er bij een pup gekeken wanneer er een nieuwe test moet worden gedaan.
Uit onderzoek is gebleken dat bij pups van 12 weken vaak nog afweerstoffen van de moeder in het lichaam aanwezig zijn. Op dat moment zal enten dus nog weinig zin hebben. Vaak wordt er dus aangeraden om rond 16 weken een nieuwe titer test te doen, Dit om te kijken hoe het staat met de bescherming van de pup. Er is dus geen vast schema! Het verschilt heel erg per pup hoe lang de antistoffen van de moeder nog aanwezig zijn. De enige manier om hier duidelijkheid over te krijgen is dus titeren.
Hoeveel kost titeren?
Dit verschilt per dierenarts, bij mijn dierenarts kost het titeren met de Vaccicheck titer test 63 euro per hond. Hierbij is inbegrepen: het consult, het afnemen van bloed, het uitvoeren van de titer test en het advies naar aanleiding van de uitslag. Mochten er nog entingen benodigd zijn uit de DHP serie dan komen deze nog los er bij. Bij onze dierenarts krijg je als je met twee honden komt voor een titer test korting. Zo kostte de tweede hond voor ons 48 euro.
Sommige dierenartsen organiseren titer dagen. Op deze dagen wordt er dan bij meerdere honden een titer test uitgevoerd. Het voordeel van deze dagen is dat er vaak een gereduceerd tarief wordt aangeboden.
Waar wordt het toegelaten?
De Raad van Beheer heeft de titer test erkend. Dit geeft honden met een geldige titer test dus toegang tot shows en wedstrijden. Bij honden pensions, scholen en andere evenementen zie je ook steeds vaker dat een geldige titer test toegang geeft. Twijfel je? Vraag het dan even na bij de organisatie van het evenement of je hondenschool/pension. Er is namelijk geen wettelijke verplichting tot het erkennen van een titer test.
Titeren voor Bumper en Fender
Wij gingen dit jaar voor de tweede keer titeren, de eerste keer vond ik het heel erg spannend omdat er bloed moest worden geprikt bij ze. Maar gelukkig deden ze het super goed, dus dat is deze ronde al een stuk minder spannend. De afgelopen keer in 2019 zijn onze jongens beide voor 2 jaar afgetekend, dit terwijl ze in 2017 voor het laatst de DHP enting hebben gehad. Ondertussen is het 2021 en ben ik heel benieuwd of de waarden van de test zijn veranderd ten opzichte van de vorige keer.
De vorige keer hebben we gebruik gemaakt van een titer dag, zelf vond ik dit toen ietwat onhandig verlopen gezien er natuurlijk meerdere honden aanwezig waren (meer dan op een ‘’normaal’’ spreekuur). Met twee Newfoundlanders in de wachtkamer werd het al snel een beetje een krappe boel. Ook moest ik de paspoorten van onze jongens achterlaten, deze kon ik de volgende dag ophalen. Van te voren kreeg ik wel een telefoontje met de uitslag en of ik dus met of zonder hond terug moest komen. Dus ik moest iets langer in spanning afwachten dan via een reguliere titer afspraak.
Dit jaar heb ik er voor gekozen om naar onze eigen dierenarts te gaan, nu kan ik bloed laten afnemen en vervolgens even wachten op de uitslag. Ik weet dus dezelfde dag waar ik aan toe ben en hoef niet dubbel de deur uit om ook nog eens de paspoorten terug op te halen.
Het proces van de titer test vind ik zelf ontzettend fijn omdat het mij meer duidelijkheid geeft of de jongens beschermd zijn. Vooral toen er in 2019 een aantal vossen met Distemper hier in de buurt werden gevonden, veel eigenaren gingen toen snel nog een enting laten zetten bij de dierenarts maar ik wist dat onze jongens genoeg antilichamen in hun bloed hebben om deze ziekte te weren. Voor mij een hele fijne geruststelling.
Onze uitslagen
Hieronder leg ik de uitslagen van 2019 en de uitslagen van 2021 uit zodat jullie kunnen zien wat er in de afgelopen jaren is gebeurd met betrekking tot de S waardes van onze jongens. Wij hebben beide titer testen gedaan via de Vaccicheck test.
Bumper
Bumper is als pup geënt en door mijzelf nog in 2017, voor de rest heeft hij geen DHP-entingen gehad in zijn leven. In 2019 heb ik met hem de Vaccicheck titer test gedaan en deze was voor twee jaar afgetekend. Bumper heeft deze keer een vaccinatie nodig gehad, de hepatitis is voldoende aanwezig in zijn bloed maar distemmer en parvo zijn helaas gedaald.
Gezien het bolletje op het test staafje zo goed als onzichtbaar was, kreeg deze de score S0. Ik kon er voor kiezen om de DHP enting te zetten of de puppy DP enting. Gezien de hepatitis nog voldoende scoort met S3 heb ik dus ervoor gekozen om de puppy DP te laten zetten. Om zeker te weten dat deze is aangeslagen zal ik over een paar weken nogmaals met Bumper gaan titeren. Daarna zal hij, mits de enting is aangeslagen, afgetekend worden voor een aantal jaar. Hoe lang er wordt afgetekend ligt aan de waarden van de D en P.
Fender
Fender is als pup geënt en heeft daarna volgens het vaccinatieschema alle entingen gekregen. De laatste DHP enting wat hij heeft gekregen was in 2017 en in 2019 is hij mee gaan titeren. Ook Fender is in 2019 voor twee jaar afgetekend door de dierenarts aan de hand van de resultaten. In 2021 is Fender ook weer mee gaan titeren en hier scoorde hij op alle drie de onderdelen een S4, geen entingen nodig dus! Over 3 jaar mag Fender weer terug voor een nieuwe titer test, heel benieuwd wat er in de tussentijd gaat gebeuren met zijn waarden.
Hebben jullie wel eens je hond laten titeren? Wat waren zijn of haar uitslagen?
Vertel het ons in de comments, wij zijn erg benieuwd!
Liefs van Bumper & Fender.
@newfy.brothers
Grote dank aan Paulien en Dietske van NML Health voor alle informatie en deze blog te controleren op juistheid!
Gerelateerde artikelen
Cannabis voor honden? CBDA nader toegelicht!Door: Redactie
Jouw acties hebben gevolgenDoor: Vaös & Lein
Ook jouw hond kan bloeddonor worden!Door: Trevor
Tags