Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Bend to Assent®, de start van een nieuwe cursus

13 March
x
Wat is dit?

In een vorig blog beschreef ik welke cursussen ik samen met Sennah heb doorlopen. Na een tijdje even geen cursus te hebben gevolgd, was het tijd om weer aan de slag te gaan. Dit is de eerste blog over onze nieuwe cursus, Bend to Assent®.

Een nieuwe cursus

De cursus startte bij het zoeken naar iets nieuws. Wat wil ik leren? Wat wil ik bereiken? En wat wil ik niet?
Wat wil ik leren? Ik wilde graag andere theorie en informatie krijgen. Mijn kennis uitbreiden en nieuwe handelingen en oefeningen doen met Sennah.
Wat wil ik bereiken? Sennah luistert heel goed, maar mag wel wat strakker naast lopen en mij volgen tijdens onze wandelingen. Dit was het doel dat ik in mijn achterhoofd hield; goed naast lopen en volgen. Ook keek ik verder naar mijn vervolgdoel; behendigheid. Welke cursus/methode kan ik uiteindelijk gebruiken in de Agility?
Wat wil ik niet? Dat was een makkelijk te beantwoorden vraag. Ik wilde niet nog eens eenzelfde cursus doen. Ik was op zoek naar een nieuwe cursus die een aanvulling zou zijn op wat ik al had geleerd.
Met deze punten zocht ik het internet af naar een cursus die aansloot bij mijn wensen en die werd gegeven bij een hondenschool bij mij in de buurt.

Bend to Assent®

Algauw kwam ik op de website van Hondenopvoedcentrum Eemland. Daar wordt de Bend to Assent®-methode gegeven. Bend to Assent® (BTA) staat voor ‘ombuigen naar toestemming’. Deze methode is ontwikkeld door Mandy van Gelder en is gebaseerd op het natuurlijke gedrag van de hond. De methode zal dan ook snel door de hond opgepakt worden.
De beschrijving sprak mij erg aan. De cursus zou problemen zoals onder andere trekken aan de lijn, een hond die zijn eigen gang gaat en angst voor vreemde omgeving/geluiden verhelpen. De voordelen na het volgen van de cursus zouden zijn: je krijgt het initiatief van de hond onder controle, de hond komt toestemming vragen voordat hij naar de prikkel toe gaat, het trekken aan de riem is voorbij en de band tussen hond en baas word versterkt.
De BTA®-trainingen worden gegeven in 7 praktijklessen en 1 theorieles. Voor de aanvang van de praktijklessen is het verplicht om de theorieles te volgen.
Na het lezen van de informatie op de website ben ik op een zaterdagmiddag langs gegaan om eens te kijken hoe zo’n les er nou uitzag. De les van die zaterdag was de laatste les van de BTA®1-cursus. In deze groep liepen alle honden netjes naast, waren alle ogen gericht op de baas en hing er een gezellige sfeer.
Na het kijken naar de training heb ik mij meteen ingeschreven. Ik ontving een bevestiging en een uitnodiging voor de theorieavond. Tijd om aan de slag te gaan!

Theorieles

Op een maandagavond werd de theorieles gegeven. Alle nieuwe cursisten die de BTA®1-cursus gingen volgen waren uitgenodigd. We werden ontvangen met een kopje thee of koffie en een koekje. Nadat alle cursisten binnen waren begon de les. Het is veel theorie en vooral anders dan je gewend bent. Tussendoor werd er veel gelachen en hierdoor was er een ontspannen en gezellige sfeer. De tijd vloog voorbij! De trainers namen de tijd voor vragen en deze werden ook uitgebreid beantwoord.
Na de theorie werd er nog een filmpje getoond van Mandy van Gelder met haar hond. Ze wandelde in een natuurgebied en kwam in haar wandeling meerdere honden tegen. Op het moment dat haar hond de andere hond zag kwam hij netjes naast lopen en wachtte op het commando vrij voordat hij contact maakte met de hond. Het was heel gaaf om te zien wat je met de training kunt bereiken.
Na het filmpje werd de les afgesloten en kreeg elke cursist het boek Roedeltaal mee naar huis.

Thuis aan de slag

Samen met Sennah ben ik thuis al met wat kleine dingen begonnen om ons voor te bereiden op onze eerste les. In het boek Roedeltaal wordt beschreven dat er duidelijkheid moet zijn in de beloning. Goed zo = koekje en Braaf = niks. Dit is belangrijk om goed gedrag te markeren.
Tijdens onze dagelijkse wandelingen ben ik hier al aan gaan werken. En wat gaaf is het om te merken dat Sennah het nu al door heeft! Als je Sennah uitlaat en dan Goed zo roept voel je een natte neus in je hand, want Goed zo = koekje! Helaas voor Sennah vergeten we nu soms nog om de koekjes mee te nemen. Riep ik weer Goed zo, keek Sennah mij netjes aan, was ik de koekjes vergeten… De eerste stappen bij Sennah zijn gezet! Nu bij ons nog…

Benieuwd hoe ons BTA®-avontuur verder gaat? Hier meer over in een volgende blog!

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Sennah

Hersenwerken met je hond Geef koekje! x

Hersenwerken met je hond

8 April Door: Sennah

Hersenwerken met je hond. Sennah doet aan Hersenwerken. Een leuk en uitdagende manier van werken met je hond. Maar wat is dat nou eigenlijk, Hersenwerk voor honden? En hoe ...

Lees het hele artikel
Van houten puzzels naar Hersenwerken Geef koekje! x

Van houten puzzels naar Hersenwerken

1 March Door: Sennah

Sennah is De Blije Braverd als het gaat om de manier van Hersenwerken. Maar waren wij wel echt aan het Hersenwerken? Wat is Hersenwerken? En wat is een Blije ...

Lees het hele artikel
Djairo had een levershunt Geef koekje! x

Djairo had een levershunt

21 December Door: Sennah

Dit keer geen blog over Sennah maar over onze vorige hond Djairo. Een hondje met een speciaal plekje in mijn hart. Djairo heeft op jonge leeftijd en in een ...

Lees het hele artikel
Vuurwerk, het is weer zover Geef koekje! x

Vuurwerk, het is weer zover

25 November Door: Sennah

Hoe is het dit jaar met Sennah en zijn vuurwerk angst? Tijdens de jaarwisseling van 2018 -2019 bleek Sennah heel angstig. Met wat hulpmiddelen kwamen we de maanden door. ...

Lees het hele artikel