Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Tommy socialiseren

22 november
x
Wat is dit?

Één van de belangrijkste dingen om gelijk met je pup te doen is socialiseren. Met andere honden spelen kan je het beste laten doen na de derde vaccinatie om ziektes te voorkomen.

Ik heb Tommy ook snel laten wennen aan andere dieren. Schapen, koeien en paarden zijn hier veel in de buurt dus dat vond ik belangrijk. Tommy’s eerste ontmoeting met een schaap was heel leuk, ze vonden elkaar heel interessant en bleven aan elkaar snuffelen. Paarden vindt hij spannender, die houdt hij liever op afstand.

Het spelen met andere honden blijf ik best spannend vinden. Tommy wil altijd graag op de andere hond springen, maar dat vinden andere honden niet allemaal even fijn. Ook is Tommy erg klein en zijn de meeste andere honden in de buurt groot. Uit enthousiasme gaan ze dan op Tommy staan wat behoorlijk gevaarlijke situaties oplevert. Grotere honden komen op Tommy ook wat lomper over, daar schrikt Tommy dan van waardoor het op ruzie kan uitlopen als ik hem niet op tijd uit de situatie haal.

De puppycursus was een mooie gelegenheid om te socialiseren. Tommy was de kleinste van de groep, de anderen waren allemaal een stuk groter en zwaarder en speelden ook heel wild. Tommy was toen nog geen 2 kg, dus spelen met deze enthousiaste honden was helaas niet verantwoord. We probeerden het wel, maar Tommy schrok zo van de grootte van de andere honden dat die begon te grommen en liet merken het niet leuk te vinden.

De hond van de buren is ook niet dol op puppy’s. Hij tolereerde Tommy, maar op een dag was hij het gesnuffel van Tommy zat en ging met zijn volle gewicht op hem staan. Tommy piepte het uit.

Maar Tommy laat zich niet afschrikken. Die wil met iedereen spelen en loopt ook niet eerder mee dan dat die de andere hond begroet heeft. Ik probeer hem te leren dat die andere honden ook mag negeren, maar dat is nog best een uitdaging. En natuurlijk mag hij ook gewoon lekker even spelen!

Nu de wandelingen langer worden komen we ook vaker andere, kleinere, honden tegen. En wat kan die daar leuk mee spelen. Dan springen ze tegen elkaar op, ruiken wat en rennen achter elkaar aan, heel gezellig. Gelukkig, want ik dacht eerst dat die gewoon niet sociaal was.

Omdat het spelen beter ging, durfde ik hem ook wel weer naar de grotere rassen te laten gaan. Helaas ging dat vreselijk mis. Tommy wilde een Duitse herder begroeten die hij al eerder ontmoet had. De eerdere ontmoetingen gingen heel goed. Deze keer ging het helemaal mis. Toen we dichterbij kwamen greep de herder Tommy van de grond en begon hem heen en weer te zwaaien. Hij gromde daar heel dreigend bij. Zowel Tommy als de herder zaten aan de lijn en de herder liet Tommy gelukkig los toen zijn baas hem corrigeerde. Tommy piepte het uit en liep weg. Gelukkig heeft hij er lichamelijks niets aan overgehouden. Maar de schrik zat er wel in.

De eerstvolgende dagen was Tommy erg afwachtend en durfde niet meer direct naar een andere hond toe te lopen. Maar zijn nieuwsgierigheid overwon dit gelukkig weer na een aantal dagen. Tommy is nog wel wat meer op z’n hoede, maar bang is hij niet meer. Als hij nu een andere hond ziet gaat hij eerst plat op de grond liggen, kijkt de kat uit de boom om vervolgens enthousiast de andere hond te begroeten.

Het spelen op een speelveldje met kleine hondjes vindt Tommy het allerleukst. Hij kan dan lekker rennen en als hij het te spannend vindt, kan hij de andere kant op rennen. Speelveldjes hebben we genoeg in de buurt, dus daar kan hij zijn energie lekker kwijt. Tommy blij, baasje blij 🙂

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Tommy

Puppy uitzet voor kleine rassen Geef koekje! x

Puppy uitzet voor kleine rassen

17 januari Door: Tommy

Toen we wisten dat Tommy bij ons zou komen wonen, moesten we natuurlijk spullen voor hem aanschaffen. Maar wat hadden we allemaal nodig? En waarom kozen we voor deze ...

Lees het hele artikel
De zoektocht naar het juiste voer Geef koekje! x

De zoektocht naar het juiste voer

18 december Door: Tommy

Eten is vanaf dag 1 een uitdaging bij Tommy. De eerste dag dat hij bij ons was at hij niets. Logisch natuurlijk, weg bij z’n moeder en broertjes en ...

Lees het hele artikel
Signalen herkennen Geef koekje! x

Signalen herkennen

29 oktober Door: Tommy

Een goede vriendin van me zei dat ze pups heel leuk vindt, maar blij is dat haar honden nu volwassen zijn. Nu de puppytijd van Tommy voorbij is, snap ...

Lees het hele artikel
Eigenwijze pup Geef koekje! x

Eigenwijze pup

13 oktober Door: Tommy

Toen ik van de fokker de eerste filmpjes doorgestuurd kreeg, zag ik het direct: Tommy is een heel klein eigenwijs hondje, met de nadruk op eigenwijs. Als kleinste van ...

Lees het hele artikel