Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Plint is Dierenbuddy bij de Dierenbescherming

21 April
x
Wat is dit?

Nou ja, stiekem ben ik dat natuurlijk. Maar sinds ik buddy ben van Billy het boomertje, gaat Plint ook elke week gezellig mee.

WAT IS DIERENBUDDY?

Er zijn veel ouderen en chronisch zieken in Nederland. Veel van deze mensen zijn eenzaam, vaak alleen en voor deze mensen zijn hun huisdieren hun alles.
Vaak wordt, zeker als je ouder wordt, de functiebeperking groter en wordt in veel gevallen het sociale netwerk kleiner. Ook kan het zijn dat kosten voor het dier een rol gaan spelen.
Hierdoor kan het zijn dat het voor de baasjes lastiger wordt om de huisdieren te verzorgen, terwijl dit dier juist enorm belangrijk voor hen is.

dierenbuddy

Hier komt het project Dierenbuddy om de hoek kijken. De vrijwilligers van Dierenbuddy ondersteunen de mensen op het thuisadres bij de verzorging van hun huisdier. Dit kan variëren van het uitlaten van een hond en het verschonen van een kattenbak, tot het meegaan naar een dierenartsafspraak of zelfs tijdelijk opvang vinden voor een dier wanneer een cliënt van Dierenbuddy bijvoorbeeld opgenomen moet worden in het ziekenhuis.
Ook zorgt Dierenbuddy voor het vinden van een nieuw thuis voor het dier wanneer de eigenaar de zorg echt niet meer aankan.

De hulp varieert van één tot enkele keren per week. Het gaat hierbij wel om structurele hulp en niet voor hulp die maar tijdelijk nodig is. De hulp is gratis, maar wel alleen voor ouderen en chronisch zieken die betaalde hulp niet kunnen financieren en die weinig tot geen sociale contacten hebben.

Let wel op; Dierenbuddy is níet in heel Nederland beschikbaar, want alles wordt gerund door vrijwilligers. Momenteel zijn er groepen actief in de gemeenten Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Purmerend, Zaanstad, Hoorn en Enschede.

HET NUTTIGE MET HET AANGENAME COMBINEREN

In september 2016 kwam ik in Krommenie wonen en ik kende daar, behalve mijn vriend, welgeteld 0 mensen. Aangezien ik als ZZP-er elke dag vanuit huis werk, leer ik ook niet heel snel veel nieuwe mensen kennen. Daarnaast heb ik ook nog eens last van chronische hoofdpijn en migraine, dus die combi zorgt ervoor dat ik vrij veel binnen zit.

Daar moest verandering in komen. In de buurtapp Nextdoor las ik in juni 2017 een oproepje van iemand die vrijwilligers zocht voor Dierenbuddy omdat ze het project hier in Zaanstad wilde gaan opstarten.
Perfect! In die tijd hadden we ons vorige teckeltje Doortje nog, dus als ik haar toch moest uitlaten, waarom dan niet met een ander hondje erbij? 2 vliegen in 1 klap!
Ik moet er toch uit, buitenlucht is goed voor een mens en 2 uurtjes in de week vrijwilligerswerk doen, daar wordt echt niemand slechter van. Dus ik meldde me meteen aan.

In december 2017 kon ik aan de slag bij de eerste cliënt. Helaas was Doortje toen net overleden en dus werd het gewoon elke week een fikse wandeling met 2 schattige buddyhondjes.

Toen Plint bij ons kwam in mei 2018 ben ik tijdelijk gestopt om even al mijn zorg in mijn eigen hondenkind te stoppen, maar toen Plint oud genoeg was om ook langere stukken te lopen, maakten we kennis met Billy! Zijn baasje is door een ongeluk in een rolstoel terechtgekomen en kan Billy daardoor op het moment niet de beweging geven die hij nodig heeft. Dus daarom komt er nu 3 keer per week een buddy voor een lange ronde.

PLINTS NIEUWE VRIENDJE

Sinds september vorig jaar laten Plint en ik nu elke week samen Billy uit! Natuurlijk is het altijd even afwachten hoe honden op elkaar reageren, maar Plint en Billy konden het direct goed met elkaar vinden! Af en toe even dollen en flink rossen, maar over het algemeen trekken ze zich niet zoveel van elkaar aan en gaan ze lekker hun gang, dus dat is helemaal prima.

Mede door Plint vindt Billy het steeds fijner om naar buiten te gaan. Hij was er zo aan gewend dat zijn baasje altijd bij hem is, dat hij een soort verlatingsangst had gekregen. Maar nu gaat het steeds beter, en tegenwoordig komt Billy zelfs kwispelend naar ons toegelopen omdat hij zin heeft om uit te gaan! Dat is ook wel eens anders geweest. Liep ik daar (in de regen) met Plint, die bij elke grasspriet wilde snuffelen, en tegelijkertijd met een dik 10 kilo zware Boomer op mijn arm omdat ie weigerde om ook maar 1 stap te zetten. En ik maar vriendelijk lachen tegen alle voorbijgangers, hahaha. Wat een drama.

GOED GEVOEL

Ik vind het tof dat ik op deze manier een hond (en mezelf ;)) de beweging kan geven die hij nodig heeft en dat Billy daardoor fijn bij zijn eigen baasje kan blijven. Ook is het goed dat Plint door wat intensiever contact goed om leert gaan met andere honden. Ik had gehoopt dat Billy Plint een beetje zou aansteken met zijn ik-loop-gewoon-stug-door-en-hoef-echt-niet-overal-stil-te-staan mentaliteit, maar die vlieger gaat helaas niet op. Plint blijft toch echt een supertreuzelsnuffelaar ben ik bang. Moet ik die lange wandelingen waar ik me op had verheugd toch maar gewoon in mijn eentje doen…

HOE WORD JE DIERENBUDDY?

Spreekt dit vrijwilligerswerk je nou enorm aan (of ken je iemand die wel wat hulp kan gebruiken), woon je in een van de gemeenten waar we actief zijn en wil je kijken of Dierenbuddy wellicht ook iets voor jou is? Klik dan HIER voor meer informatie.

Tot gauw!
Lonneke

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Plint de Teckel

Er kan er maar één de baas zijn! Geef koekje! x

Er kan er maar één de baas zijn!

23 October Door: Plint de Teckel

Tsja, toen er aan de bloggers van The Dog Pen gevraagd werd of er iemand was die een boekreview wilde schrijven over een boek dat vanuit teckelperspectief verteld wordt, ...

Lees het hele artikel
Product review: Plint de Teckel test een handgemaakt tuigje Geef koekje! x

Product review: Plint de Teckel test een handgemaakt tuigje

21 October Door: Plint de Teckel

Ruim 4 jaar geleden mocht ik voor The Dog Pen deze op maat gemaakte, leren halsband testen van Meola Leather Dogs. Hij kwam erg goed uit de test en ...

Lees het hele artikel
Product review: Healthy Heads supplementen voor de hond Geef koekje! x

Product review: Healthy Heads supplementen voor de hond

17 August Door: Plint de Teckel

Product review Healthy Heads 100% natuurlijke supplementen voor honden. Ik wil zelf altijd graag goed, lekker en gezond eten. Daarnaast gebruik ik af en aan verschillende supplementen om mijn ...

Lees het hele artikel
To Steriliseer Or Not To Steriliseer... That's The Question! Geef koekje! x

To Steriliseer Or Not To Steriliseer... That's The Question!

20 May Door: Plint de Teckel

Na 4 jaar twijfelen moest het er dan toch helaas echt van komen… Definitief geen kans meer op mini Plintjes. Want we hebben besloten haar te laten steriliseren. Voor ...

Lees het hele artikel