Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Moet een hulphond altijd werken?

21 November
x
Wat is dit?

De vrije tijd van een hulphond. Een onderwerp waar vaak maar weinig over na gedacht wordt door hen die er zelf niet mee te maken hebben, waardoor er vaak misverstanden ontstaan. Daarom deze blog om alle vragen rondom dit onderwerp te beantwoorden.

Maar natuurlijk!

Natuurlijk krijgt een hulphond vrije tijd! Honden kunnen net als mensen overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen als ze teveel moeten werken. Ze kunnen ook depressief worden als er voor een lange tijd geen verandering in een routine zit. Daarom is het ook voor een hulphond heel belangrijk dat ze genoeg vrije tijd en uitdaging krijgen. Een hulphond is als eerste nog steeds gewoon een hond, en moet dus ook de tijd en ruimte hebben om een hele gewone hond te zijn. Een hulphond heeft daarom ook minstens een uur per dag aan vrije tijd buiten nodig om gewoon te kunnen rennen, spelen en snuffelen. En dan is een hulphond thuis tussen taken in (meestal) ook nog gewoon vrij om rond te scharrelen, met speeltjes te spelen en met baasje te knuffelen of stoeien. En dan zijn hulphonden ook nog eens in staat om zelfs buiten, in functie, tussen taken en lopen in hun rust te nemen om even bij te komen.
Hulphond Max vrije tijd

Wat doen ze in hun vrije tijd?

Hoe een hulphond zijn vrije tijd nou precies besteedt ligt aan de hond en het baasje. Niet elke hond vind hetzelfde leuk en niet elk baasje kan zijn hond hetzelfde bieden. Sommige honden zullen het liefste met andere hondjes willen spelen, terwijl andere honden liever gewoon rustig met het baasje gaan wandelen. Ik heb nu 2 hulphonden (gehad). De ene wil in zijn vrije tijd liever rustig snuffelen, door de bossen scharrelen of lekker samen knuffelen. Terwijl de ander liever de bossen door rent, met honden stoeit en het water in springt. 2 honden met dezelfde baan, maar een heel andere voorkeur naar vrijetijd besteding. Sommige hulphonden hebben vrije tijd weg van het baasje nodig, omdat ze het baasje anders in de gaten zullen blijven houden. Het komt dus ook voor dat een hulphond af en toe naar een dagopvang of gast gezin gaat, zodat hij zijn werk gewoon even volledig naast zich kan leggen.
hulphond Max vrije tijd

Grenzen

Niet alle baasjes kunnen dezelfde dingen bieden in vrijetijd besteding, waardoor daar ook nog verschillen in zitten. Dit kan om het welzijn van de baas gaan, maar ook om het welzijn van de hond. Het kan zijn dat een hond heel graag zwemt, maar dat het baasje niet (vaak) op gebieden kan komen met water, of juist omdat het niet goed is voor de gezondheid van de hond. Hulphonden krijgen dus zat vrije tijd, en in deze tijd mogen ze doen wat ze willen. Maar natuurlijk liggen er dan ook nog grenzen, net als met kleine kinderen. Want dat een hond het leuk vindt, betekend niet dat het goed voor hem is. Soms wil een hond zoveel spelen dat ze daarna niets meer kunnen doen door vermoeidheid. Of wil een hond graag op houtjes bijten, maar slikt hij ze ook door, wat gevaarlijk kan zijn. Het is dan aan het baasje om te kijken wat de hond leuk vindt om te doen, en daarnaast ook kijken of het veilig is, en in het beste welzijn van de hond maar ook de baas is. Sommige hulphonden mogen daarom in hun vrije tijd met andere mensen knuffelen en geaaid worden, maar sommige niet.
hulphond Max in zijn vrije tijd

Wat betekent dit voor jou?

Sommige mensen nemen aan dat een hulphond in zijn vrije tijd gewoon geaaid mag worden. En dit is in sommige gevallen ook zo, maar niet altijd. Sommige honden vinden het helemaal niet fijn om geaaid te worden, maar hulphonden geven dit vaak niet zo duidelijk aan, omdat ze zijn geleerd om plotselinge en onverwachtse aanraking te tolereren. Sommige vinden het wel fijn, maar moeten nog leren om mensen te negeren, en mogen dus ook in de vrije tijd (nog) niet geaaid worden. Het is dus belangrijk dat als je een (herkenbare) hulphond ziet, je altijd vraagt of hij geaaid mag en wil worden. Als een hulphond aan de korte lijn is en zijn harnas aan heeft, dan is hij meestal in functie en dan kun je baas en hond het beste met rust laten. Maar als hij los loopt in bijv. een losloop gebied, bos, het strand, etc., dan mag je gerust vragen of hij geaaid mag worden. Is het antwoord nee, geen kwaad gedaan, je zegt gewoon gedag en laat hond en baasje verder met rust.

Dus om alles kort samen te vatten, ja, hulphonden krijgen gewoon genoeg vrije tijd waarin ze een heel normale hond kunnen zijn. Denk je dat je een hulphond in zijn vrije tijd ziet en wil je even knuffelen, vergeet dan niet eerst te vragen of hij geaaid mag worden.

*Heb je een voorstel voor een blog of vragen over een geplaatste blog, zoek ons dan gerust op via Instagram privé berichten. Volg ons op Instagram om ons dagelijkse leven en veel foto’s van max te volgen*

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Hulphond Max

Alle taken van hulphond Max; een autisme assistentie- en ADL-hulphond Geef koekje! x

Alle taken van hulphond Max; een autisme assistentie- en ADL-hulphond

8 August Door: Hulphond Max

Een hulphond kan heel veel taken leren om zijn (toekomstige) eigenaar te helpen in het dagelijkse leven. Wat deze taken precies zijn hangt af van het soort hulphond dat ...

Lees het hele artikel
Hulphond: signaleren of reageren Geef koekje! x

Hulphond: signaleren of reageren

12 March Door: Hulphond Max

Sommige honden kunnen voorspellen wanneer er iets met het baasje gaat gebeuren door een niet zicht- of voelbare lichamelijke verandering in bijv. de geur die het baasje afgeeft. Dit ...

Lees het hele artikel