Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Alle taken van hulphond Max; een autisme assistentie- en ADL-hulphond

8 August
x
Wat is dit?

Een hulphond kan heel veel taken leren om zijn (toekomstige) eigenaar te helpen in het dagelijkse leven. Wat deze taken precies zijn hangt af van het soort hulphond dat hij/zij zal worden en het baasje wie hij/zij zal helpen. De hoeveelheid taken die een hulphond kan leren zijn echt onvoorstelbaar veel en veel te veel om allemaal op te noemen. Dus als voorbeeldje hierbij alle taken die hulphond max, een autisme assistentie- en adl-hulphond, kan om mij, baasje Alex met autisme en rolstoel gebonden, in het dagelijkse leven te ondersteunen.

Autisme assistentie taken

Ik, Alex, word in mijn dagelijkse leven beperkt door autisme, wat bij mij ernstige sociale angsten en snelle overprikkeling veroorzaakt. Ik kan door mijn angsten nooit alleen gelaten worden en durf niet alleen naar buiten te gaan. Door hulphond Max durf ik zelf naar buiten te gaan en kan ik nu zelfs op mijzelf wonen. Max helpt mij door een focus punt te zijn op drukke plekken, ik kan mij dan op Max richten waardoor alle prikkels om mij heen minder opvallen en ik minder snel overprikkeld word. Als ik paniek voel of overprikkeld ben springt max bij mij op de rolstoel op schoot om diepe druk uit te oefenen, wat een rustgevend effect heeft. Dit doet max ook tijdens behandelingen bij de tandarts of in het ziekenhuis. Hulphond Max op schoot bij de tandarts Max kan ook signaleren op emoties zoals verdriet of stress en vermoeidheid. Max bijt mij dan in de armen om mijn aandacht te trekken en te vertellen dat ik mij even terug moet trekken om tot rust te komen. Max bijt nooit hard, maar wel zo dat ik hem niet kan negeren.

Taken: overprikkeling voorkomen, duikt op schoot bij overprikkeling of stress, signaleren van negatieve emoties en vermoeidheid, gevoel van zelfvertrouwen geven

ADL taken

ADL is een afkorting en die staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Een ADL-hulphond is dan ook een hulphond die helpt bij deze dagelijkse levensverrichtingen als iemand dit niet zelfstandig kan, zoals iemand in een rolstoel. Zoveel dingen vallen onder ADL, de meeste van Max zijn taken en commando’s draaien daarom dus ook om deze ADL taken heen. Sommige van deze ADL taken kennen de meesten mensen al, maar lang niet alle taken zijn even bekend.

1. Kastjes, laden en deuren open en dichtdoen.
Hierbij trekt max aan een touwtje bevestigd aan de deurklink om de deur/lade open te trekken en duwt hij ze met zijn neus via de andere kant weer dicht. Als de deur naar binnen open gaat dan springt hij tegen de deur op om de klink met zijn voorpoten naar beneden te duwen.

2. Kleren uittrekken.
Hierbij trekt max met zijn bek aan de kleren om ze zo uit te trekken. Dit kan hij met broeken, sokken, truien, vesten, jassen, schoenen en alles daar tussenin.


3. Spullen oprapen en aangeven
.
Hierbij kan ik max met mijn vinger de juiste richting op wijzen, of bij grotere afstanden gebruik ik een laser lampje om te wijzen. Hij pakt zowel groten als hele kleinen voorwerpen op met zijn bek en geeft ze dan op mijn schoot aan, soms door met zijn voorpoten op schoot te springen. Denk aan telefoon, portemonnee, boodschappen, kabeltjes, flesjes, de hondenriem, etc.

4. Knopjes induwen.
Denk aan knopjes voor lichten, liften, deuren of zelfs bij oversteekpunten op straat. Max springt dan met zijn voorpoten tegen de muur of paal op en drukt het knopje met zijn poten in.

5. Voordeur op slot doen.
Ja ja, elke avond doet max de knip op de voordeur en elke ochtend haalt hij deze er weer vanaf. Dit doet hij met zijn neus.

6. Wasmachine vullen en legen.
Max kan spullen vanuit de wasmand in de wasmachine doen. grote dingen geeft hij eerst even aan zodat ik ze kleiner op kan vouwen zodat max ze makkelijk in de machine kan leggen. En natuurlijk kan hij ze er ook weer uithalen.

7. Speeltjes opruimen of dingen in de wasmand doen.
Max krijgt het commando “opruimen” als hij iets in zijn speelbak moet doen, en het commando “wasmand” als hij iets in de wasmand moet leggen.

8. Reageren op deurbel.
Als de deurbel gaat springt max overeind om de deur naar de gang open te doen. Daarna gaat hij mooi op zijn plaats zitten wachten tot ik hem het vrij commando geef.

9. Helpen met opstaan.
Max helpt mij in de ochtend uit bed door de dekens van mij af te trekken, de lamp aan te doen en mij daarna mijn tandenborstel te geven.

10. Op commando plassen.
Als ik in de avond moe ben hoef ik niet nog een rondje met Max te lopen om hem te laten plassen. Hij gaat zelf naar het veldje voor ons huis, doet zijn plasje en komt dan weer mooi terug naar binnen, wat mij energie scheelt. Op commando plassen

Nooit klaar met leren

Max is nog in opleiding en zal vast nog meer commando’s en taken leren, maar heeft de meerderheid wel al geleerd. Maar zelfs nadat max zijn opleiding is afgerond zal hij nog niet klaar zijn met leren. Een hulphond is eigenlijk nooit klaar met leren. Het baasje kan nieuwe dingen nodig hebben, leef omstandigheden kunnen veranderen, of al bestaande taken worden op een andere manier uitgevoerd. Wat de reden ook is, elke hulphond zal na het beëindigen van zijn opleiding nog door blijven leren en vaak ook nog nieuwe dingen bijleren. Ook blijft het baasje leren, over wat zijn/haar hulphond leuk vindt, nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren, of dat er nog meer manieren zijn waarop zijn/haar hulphond hen kan helpen en begeleiden. Dit is max zijn huidige lijstje met taken, maar dit kan over een jaar weer heel anders zijn. Max is nu al een onmisbaar deel van mijn leven en zonder hem kon ik de dingen die ik nu kan, nooit doen.

 

*Heb je een voorstel voor een blog of vragen over een geplaatste blog, zoek ons gerust op via Instagram privé berichten. Volg ons op Instagram om ons dagelijkse leven en veel foto’s van Max te volgen.*

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Hulphond Max

Hulphond: signaleren of reageren Geef koekje! x

Hulphond: signaleren of reageren

12 March Door: Hulphond Max

Sommige honden kunnen voorspellen wanneer er iets met het baasje gaat gebeuren door een niet zicht- of voelbare lichamelijke verandering in bijv. de geur die het baasje afgeeft. Dit ...

Lees het hele artikel
Moet een hulphond altijd werken? Geef koekje! x

Moet een hulphond altijd werken?

21 November Door: Hulphond Max

De vrije tijd van een hulphond. Een onderwerp waar vaak maar weinig over na gedacht wordt door hen die er zelf niet mee te maken hebben, waardoor er vaak ...

Lees het hele artikel