Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

HR honden wat vinden wij daarvan ?

19 juni
x
Wat is dit?

Het is een veel besproken en zeer gevoelig onderwerp. Aan de ene kant liefhebbers van deze rassen met aan de andere kant soms hele felle tegenstanders. Mensen die deze honden het liefst zien verdwijnen en mensen die ras eigenschappen ontkennen. Een hele ingewikkelde discussie waar nooit een eenduidig antwoord op zal komen.

Feiten

Het is nu eenmaal een feit dat Vaös meer schade aan kan richten als hij bijt dan een hond van hetzelfde formaat die niet als hoog-risico hond is aangewezen. Helaas zijn er nog steeds mensen die dit feit ontkennen. Ook mensen die in het bezit zijn van een zogenaamde hoog-risico hond.

Wat ook niet te ontkennen valt is dat ze ooit met een bepaald doel gefokt zijn. Ze zijn jaren lang op bepaalde eigenschappen geselecteerd. Hierdoor is ras typisch gedrag ontstaan. Met name de hond intolerantie is iets waar veel mensen niet zo blij mee zijn. Dit is iets waar je als eigenaar rekening mee moet houden en het ontkennen is bij deze eigenschap naar mijn mening gevaarlijk. Het is namelijk niet zo dat het alleen maar aan de opvoeding en de socialisatie ligt. Er zijn genoeg staffords waarbij de knop ondanks een goede opvoeding en socialisatie toch om gaat. Dat is het stukje genetica dat er nog steeds in zit.

Verantwoording nemen

Dit is volgens ons het meest belangrijk in het voorkomen van bijtincidenten. Vaös heeft nog nooit gevochten met een andere hond. Gelukkig maar want dat is iets wat je absoluut niet wil. Maar hoe zorg je er nou voor dat je hr hond niet in de problemen komt ? Je verantwoording nemen voor de hond die je gekozen hebt.

Als wij bijvoorbeeld naar een bos gaan waarvan we weten dat het erg druk kan zijn doe ik Vaös de muilkorf om. Nee, hij heeft nog nooit gevochten maar ik wil dit ook graag zo houden. En doordat hij een korf om heeft is hij beschermt en ook de andere honden zijn beschermt. En er zullen nu vast mensen zijn die denken jeetje, dat is wel overdreven. Dat mag maar ik ben liever niet de eigenaar die straks zegt dat doet ie normaal nooit. Want als je naar de ras eigenschappen gaat kijken gaat het niet alleen om het stukje ruzie zoeken maar ook een uitdaging niet uit de weg gaan. Dus het kan 25 keer goed gaan omdat er geen uitdaging is en de 26e keer is er wel een uitdaging en dan gaat het plots mis. En dat is voor beide partijen heel rot.

Het bij je dragen van een breakstick is bijvoorbeeld een goed idee. Dan kun je op een goede manier ingrijpen als het mis gaat. Je neemt je verantwoording en hoopt natuurlijk dat je de breackstick nooit hoeft te gebruiken.

HR honden

Eigenaren zijn de risico factor

Onze mening is dat met name de eigenaar een gigantische risico factor is. Ook de eigenaren van de andere honden zijn een enorme risico factor. Jij als eigenaar van een hr hond kunt zo voorzichtig zijn maar als andere mensen hun honden niet controleren kunnen er alsnog vervelende situaties ontstaan.

Een hr hond is dus niet persé gevaarlijker dan een niet hr hond de eigenaar is immers verantwoordelijk voor zijn of haar hond. Als iemand dus onverantwoord omgaat met een intolerante hond is de kans groot dat het mis gaat. Deze zelfde intolerante hond bij een verantwoorde eigenaar zal hoogst waarschijnlijk nooit in de problemen komen.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Vaös & Lein

Wat voer ik? BARF! Geef koekje! x

Wat voer ik? BARF!

21 april Door: Vaös & Lein

Vaös staat al sinds hij twee is op een rauw dieet. De overstap naar een Amerikaans BARF dieet was voor Vaös dus niet mega groot. Hij was immers al ...

Lees het hele artikel
Stafford olympics challenge days. Dag1 Geef koekje! x

Stafford olympics challenge days. Dag1

30 januari Door: Vaös & Lein

Vaös en ik doen dit jaar mee aan de challenge days van de stafford olympics. 5 Dagen verdeeld over het jaar met 2 challenges per dag. Dit is voor ...

Lees het hele artikel
Kunt u, uw hond bij zich houden? Geef koekje! x

Kunt u, uw hond bij zich houden?

31 oktober Door: Vaös & Lein

Hoe vaak heb jij het al moeten vragen ? Voor sommige honden eigenaren een echte ergernis. Honden die overal loslopen en niet goed onder appèl staan. Met name hinderlijk ...

Lees het hele artikel
Is een muilkorf zielig? Geef koekje! x

Is een muilkorf zielig?

17 september Door: Vaös & Lein

Ik probeer al onze honden de muilkorf aan te leren. Ik heb daar twee redenen voor. Als het een keer nodig is bijvoorbeeld bij de dierenarts kan ik de ...

Lees het hele artikel