Het was eindelijk zo ver, na het lange wachten was het eindelijk tijd voor een Cavalier-wandeling! De wandeling was van Cavaliers Limburg, helemaal in België. We waren helemaal daarheen ...
Lees het hele artikelHey! Hier ben ik weer. Jullie hebben alweer een tijdje niets van mij gehoord, maar mijn baasje heeft het heel druk. Buiten werk en school wil ik natuurlijk ook ...
Lees het hele artikelHoi allemaal! Ik ben Mila, een Cavalier King Charles Spaniël, en ik ben geboren op 6 juli 2018. Sinds 1 september woon ik bij mijn baasje en haar familie ...
Lees het hele artikel
Hoi allemaal!
Wellicht hebben jullie meegekregen dat Mila een tijd geleden een ongelukje heeft gehad tijdens het wandelen. Tijdens het wandelen is ze gevallen en is haar knieschijf uit de kom gegaan. Wij zijn toen direct naar de dierenarts gegaan en de dierenarts gaf aan dat ze patella luxatie had met gradatie 2. De maandag daar op zijn wij naar een andere dierenarts gegaan, die gespecialiseerd is in orthopedie (o.a. in het opereren van kruisband- en knieschijfproblemen). Deze dierenarts gaf aan dat er twee opties waren: trauma of patella luxatie. Daarnaast gaf hij aan dat ze gradatie 1 had.
Trauma & patella luxatie
Een trauma is een lichamelijke of psychische verwonding na bijvoorbeeld een ongeluk. Indien Mila een trauma heeft zal ze hiervan herstellen en zullen er geen verdere gevolgen zijn. De tweede optie is dus patella luxatie, maar wat is nou patella luxatie?
Patella luxatie kan ook wel knieschijfluxatie genoemd worden en dit betekent dat de knieschijf van zijn plaats schiet. De knieschijf kan dan naar binnen of naar buiten gaan. Zoals bij mensen zit namelijk de knieschijf simpel gezegd in een gootje (de kraakbeensleuf) en de knieschijf wordt op zijn plaats gehouden de pees. Door drie oorzaken kan patella luxatie bij een hond voorkomen:
Patella luxatie komt vooral voor bij kleinere rassen. Dit zijn bijvoorbeeld: terriërs, dwergpoedels, Cavalier King Charles Spaniël, chihuahua’s, papillons en andere schoothondjes.
Gradering bij patella luxatie
Preventie patella luxatie
Patella luxatie is een erfelijke aandoening en de enige preventie hiervoor is een gezondheidsonderzoek. Fokkers die aangesloten zijn bij de rasvereniging zijn verplicht om gezondheidsonderzoeken bij de toekomstige ouderhonden te laten uitvoeren. De rasvereniging kan het resultaat inzien en kan vervolgens goedkeuring geven voor het fokken. Bij het aanschaffen van een puppy kan je de gezondheidsresultaten bekijken en dit raad ik ook aan. Zodoende kan je de hele stamboom doornemen met de fokker en ben je volledig op de hoogte van de gezondheid van jouw toekomstige pup.
Gerelateerde artikelen
Productreview – Ik test de Butternut Box!Door: Hulphond Tynke
Wat als ik de puppytijd opnieuw zou kunnen doen?Door: Pluk
Product review: hulphond Tynke test handgemaakt (leren) tuigjeDoor: Hulphond Tynke
Tags