Zoeken
Generic filters
Exact matches only

de 10 ultieme tips voor de hond tijdens een hittegolf

27 June
x
Wat is dit?

Wat moet je nu echt weten tijdens een hittegolf? Geen ellenlang verhaal met allerlei waarschuwingen. We hopen dat je nu wel snapt dat honden veel gevoeliger zijn voor oververhitting dan wij mensen. Dus gewoon 10 concrete tips om jouw hond te ondersteunen en veilig te houden tijdens een hittegolf.

 1. Wandelen vroeg in de ochtend

  Vroeg in de ochtend is het nog koel en kun je ook nog veilig over het asfalt wandelen zonder dat het vreselijk is opgewarmd. Gebruik de vroege ochtend om er met jouw hond op uit te gaan. Ga lekker wandelen of laat jouw hond even afkoelen in het water. Gelukkig is het in de zomer vroeg licht en kun je al rond 5-6 uur met jouw hond gaan wandelen.

 2. Geen tot weinig activiteit

  Na de hele vroege ochtendwandeling kun je jouw hond het beste rustig aan laten doen. Oververhitting bij honden wordt niet alleen veroorzaakt door hoge temparatuur, ook inspanning, stress en opwinding kunnen bijdragen aan oververhitting bij honden. Dus ook al lijkt het zo leuk, in de hitte een balletje gooien in het water en jouw hond deze laten apporteren is geen goed idee. Dus alleen activiteit in de vroege ochtend en de rest van de dag kalm aan. Rustig binnen een kluifje geven (die wel na 15-20 minuten op is) of een rustig zoekspelletje doen binnen kan geen kwaad.

 3. Niet mee in de auto

  Ieder jaar denk je, het zal dit jaar toch niet weer gebeuren en jawel ook dit jaar weer, honden gaat dood in warme auto’s. Ook als ze er ‘maar’ heel even inzitten, ook als de auto in de schaduw staat en ook als de ramen open zijn. Wat veel mensen niet weten is dat ook in een rijdende auto zonder airco de hond oververhit kan raken. Tijdens een hittegolf neem je jouw hond dus gewoon even niet mee in de auto. Rij je nu om 6 uur in de ochtend met jouw hond naar het bos, dan is dat natuurlijk prima. Laat verder de auto staan of ga met de auto weg, maar laat dan jouw hond thuis.

 4. Lekker laten liggen

  Honden zoeken vaak zelf een rustig en koel plekje op in huis. Misschien wil jouw hond wel ineens in de WC liggen omdat daar de vloer zo lekker koel is, of in de badkamer. Laat jouw hond lekker liggen waar hij wil. Zet een bak drinkwater bij hem in de buurt en verder lekker laten liggen.

 5. Zorg voor voldoende koelte in huis

  Als het in huis ook 30 graden is, heeft jouw hond weinig tot geen kans om af te koelen. Zorg dus voor voldoende koelte in jouw huis. Dit kun je doen door ’s nachts te luchten, een (mobiele) airco aan te schaffen en door overdag ramen, deuren en gordijnen dicht te houden.

 6. Voldoende vers water

  Zorg dat er vers drinkwater voor jouw hond staat op de plekken waar jouw hond er makkelijk bij kan (dus als jouw hond met de warmte de hele dag in de badkamer ligt zorg je dan daar ook een waterbak staat). Jouw hond de hele dag volstoppen met water is geen goed idee. Dus hapt jouw hond naar de waterstraal van de tuinslang? Het lijkt een leuk spelletje, maar jouw hond kan wel eens veel te veel water binnen krijgen en zich veel te druk (lees: warm) maken. Niet overdrijven dus.

 7. Maximaal 1 hondenijsje per dag

  Inmiddels zie je steeds meer mensen die hun hond ook een lekker koel ijsje willen geven. Dat kan best let alleen op een aantal dingen; maximaal 1 hondenijsje per dag, laat jouw hond likken aan een ijsje en niet in één keer hap-slik-weg, je kunt ook een Kong ijsje maken, voordat je een ijsje (of Kong ijsje) geeft even afspoelen onder de kraan.

 8. Even niet balletje gooien

  Zoals we net al beschreven kan oververhitting bij de hond ook komen door lichamelijke activiteit en op warme dagen. Honden die van ballen houden blijven achter een bal aan rennen. Letterlijk totdat ze er dood bij neervallen. In een hittegolf dus niet met een bal, stok of ander hondenspeeltje gooien.

 9. Pootje baden

  Honden koelen wel af door hun voetzolen, wil je jouw hond graag laten afkoelen dan is rustig aan pootjebaden wel een goed idee. Dat doe je dan natuurlijk in jouw tuin in de schaduw of heel vroeg op de dag. Over het gloeiend hete zand van het strand lopen om jouw hond te laten ‘afkoelen’ in de zee heeft dus geen zin. Ook laat in de avond is alles (zowel het asfalt als het strandzand) nog te heet.

 10. Rustig aan afkoelen

  Is jouw hond oververhit of gaat het die kant op dan kun je geen ijskoude plens water over jouw hond heen gooien. Koel rustig af en bel jouw dierenarts voor overleg wat je exact moet doen en welke verschijnselen van oververhitting jouw hond al laat zien.

Dit waren onze ultieme tips om jouw hond veilig en wel door een hittegolf heen te loodsen. Rustig aan denk om jezelf en om jouw hond en dan wordt het vanzelf weer een keer winter.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Redactie

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box Geef koekje! x

Interview met Nick, Country Director Benelux bij Butternut Box

19 July Door: Redactie

Hondenblogger Mindy heeft samen met haar hulphond Tynke de maaltijden van Butternut Box getest en haar uitgebreide ‘Butternut Box review‘ lees je natuurlijk hier, op The Dog Pen. Vanuit ...

Lees het hele artikel
Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!) Geef koekje! x

Anido vakbeurs: interessante producten (+ sneak preview!)

2 February Door: Redactie

Afgelopen 25 en 26 februari vond in de Kortrijk Xpo (België) de ANIDO plaats: een vakbeurs voor de markt van huisdierverzorging. Hier treffen dierenspeciaalzaken en winkels met een dierenafdeling ...

Lees het hele artikel
🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje! Geef koekje! x

🎶Baby, It's Dark Outside 🎶 Tijd voor een hondenlampje!

9 January Door: Redactie

Sinds de Winterwende van afgelopen 22 december worden de dagen langzaam, heel langzaam, steeds weer wat langer en de nachten weer wat korter. Maar het is nog steeds flink ...

Lees het hele artikel
Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw! Geef koekje! x

Vuurwerkangst? Tips om stress te verminderen tijdens Oud en Nieuw!

13 December Door: Redactie

Vind jouw trouwe metgezel de feestdagen spannend? Dat is helemaal niet gek. De laatste dagen van het jaar zijn immers gevuld met allerlei verschillende prikkels voor honden. Niet alleen ...

Lees het hele artikel