Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Buddy

8 January
x
Wat is dit?

Op 3 januari heb ik de nieuwe Amstelfilm documentaire, Buddy van Heddy Honigmann, in de bioscoop bezocht. De documentaire is op 17-11-2018 op IDFA in première gegaan.

Buddy

In Buddy vertellen 6 mensen met een beperking of aandoening wat hun hulphond voor ze betekent. Je krijgt te zien wat de hond allemaal doet en kan. Vooral de diepe band tussen baas en hond, het respect en de liefde voor elkaar, is heel goed weergegeven. Je volgt het leven van 6 hele bijzondere hulphonden en hun baasje. De honden zijn speciaal opgeleid om hun baasje te helpen en zorgen ervoor dat hun baasjes een stuk zelfstandiger kunnen leven.

Hulphonden

Er zijn hulphonden en geleidehonden. Dit verschil is heel duidelijk naar voren gekomen in de documentaire. Je ziet 4 verschillende hulphonden en 2 geleidehonden aan het werk.

  • Zo is Kaiko een ADL-hulphond. Hij helpt zijn baasje met uitkleden, rent naar de printer zodra daar een papiertje uitkomt, ‘wat hij heel leuk vind om te doen’ en rolt zijn baasje Erna ‘s nachts om in bed als ze dat vraagt, om vervolgens zelf ook weer lekker te gaan slapen.
  • Utah is een onvoorwaardelijke vriend die Zeb (PDD NOS) nooit in de steek zal laten, hem troost en rustig maakt bij woede-aanvallen.
  • Missy begeleidt de slechtziende Hans en brengt hem overal veilig naartoe. De liefde tussen die 2 is zo groot, dit is zo mooi weergegeven. Zo ook het verdriet van Hans als hij Missy moet laten gaan nadat er botkanker in haar pootje is gevonden.
  • Kay let heel goed op Annebel, zorgt ervoor dat ze veilig de trap af komt en in haar rolstoel belandt en helpt met injecties geven. Hij geeft aan als de pijn te erg wordt bij Annebel en gaat overal mee naartoe.
  • Makker de gepensioneerde geleidehond is nog steeds onafscheidelijk van zijn baasje Edith (86), die op haar 13e blind is geworden. Hij laat haar buiten rennen en doet niets liever dan samen met een touw spelen.
  • Mister die Trevor (PTTS-syndroom, nadat een bom vlakbij hem ontplofte) wakker maakt als hij nachtmerries heeft, samenwerkt met de vriendin van Trevor en hem constant ‘rugdekking’ geeft. Die ervoor zorgt dat het gezin nog bij elkaar is en het voor elkaar heeft gekregen  dat Trevor weer buiten komt.

Respect

De baasjes gaan met echt heel veel respect om met hun hulphond, hun maatje, hun Buddy. Het is heel goed te zien hoeveel plezier de honden hebben als ze aan het werk zijn. Dit heeft Heddy Honigmann heel erg goed weergegeven in haar documentaire. Ik vind dat iedereen, van jong tot oud, hondenliefhebber of niet, deze documentaire zou moeten zien, al is het maar om meer respect te krijgen voor  hulphonden, hun baasjes en hun trainers.

De documentaire Buddy is nu te zien in verschillende filmhuizen / bioscopen. Je kunt o.a. kijken op filmladder.nl voor een locatie bij jou in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Lady Rebel

Dog Influencer Geef koekje! x

Dog Influencer

21 March Door: Lady Rebel

Een dog influencer? Wat is dat? Ik ga het je in deze blog vertellen. Anderhalf jaar geleden heeft mijn vrouwtje mijn eigen Instagram account aangemaakt: @ladyrebelsmit  Instagram account hond ...

Lees het hele artikel
Rebel van de klas Geef koekje! x

Rebel van de klas

10 May Door: Lady Rebel

Woef, Toen ik een kleine pup was van 10 weken ben ik voor het eerst naar school gegaan. Omdat ik een Golden Retriever ben, dachten mijn mensen dat een ...

Lees het hele artikel
Date met Guus Geef koekje! x

Date met Guus

30 December Door: Lady Rebel

Woof Op zondag 10 november ben ik met mijn vriendje Guus gaan spelen op het hondenstrand in Noordwijk aan Zee. We moesten even naar een parkeerplek zoeken (het was ...

Lees het hele artikel
Lachende Lady Rebel Geef koekje! x

Lachende Lady Rebel

7 September Door: Lady Rebel

Woof Mensen en honden zijn al heel lang met elkaar verbonden, er is aangetoond dat dit al langer is dan 5000 jaar. Door de jaren heen is de mens ...

Lees het hele artikel