Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Gehoorzaamheid les 1

5 April
x
Wat is dit?

Een paar weken terug was het eindelijk weer zover! Op naar cursus. Daisy heeft een half jaar geleden de cursus gehoorzaamheid 1 goed afgerond. Helaas kwam de winter er daarna aan en was er dus een tijdelijke stop. Gelukkig is het nu weer begonnen en mogen we weer elke week op het veld staan.

Dit keer voor de vervolg cursus gehoorzaamheid 2. Ik had er zoveel zin in. Toen Daisy merkte dat we het terrein op reden waar de cursussen gegeven worden, werd ze helemaal enthousiast. Ook zij had er blijkbaar weer erg veel zin in!

Eerlijk gezegd vreesde ik wel een beetje voor deze eerste les. Als ze nog maar wat had onthouden van de eerste cursus, dacht ik… Natuurlijk hebben we in de winterstop thuis geoefend, maar dat is toch anders. Vooral sommige onderdelen waren lastig voor haar.

We zitten in een groepje van 5 andere hondjes. Klein groepje, wat betekent dat we extra veel kans hebben om dingen te ondernemen tijdens de les. Deze honden kwamen allemaal van gehoorzaamheid 1 af en gelukkig wisten zij, net als Daisy, ook niet alles meer.

Als eerste begonnen we met om de beurt een rondje ‘naast’ te lopen. Daisy was op iets heel anders gefocust tijdens het lopen van ons rondje. Niet op de andere honden, zoals je misschien zou denken, maar ze was gefocust op de grond. Ze was erg druk met snuffelen en hoorde niks meer om haar heen. Zelfs het stukje worst was niet meer interessant. Een echte Beagle dus…
Ze beginnen expres met een standaardrondje ‘naast’ om zo een beetje te wennen aan de andere honden, de geuren, en de omgeving. Er zijn opeens zoveel nieuwe indrukken aanwezig, ook al is ze een half jaar geleden hier ook al geweest. Richting het einde van het rondje was ze al iets meer bezig met het worstje in plaats van de geuren op de grond.

Hierna gingen we een aandachtsoefening doen, ook uit Gehoorzaamheid 1. Houd twee koekjes in beide handen vast. Spreid je armen en wacht tot je hond naar jou kijkt. Zodra er oogcontact is, geef je een koekje uit een willekeurige hand. Dit herhaal je een paar keer. Uiteindelijk breid je het uit door het oogcontact langer vast te houden. Aandacht van je hond is belangrijk. Het is de basis van alle oefeningen die je uitvoert. Als een hond afgeleid is, zal hij of zij minder goed luisteren. Daisy is net Oost-Indisch doof als ze aan het snuffelen is, bijvoorbeeld. Totaal geen aandacht meer.

Daarnaast deden we nog de standaard oefeningen ‘zit’, ‘laag’ en ‘flat’. Flat betekend in de hondenwereld op je zij liggen. Daisy is hierin doorgeslagen op cursus GH1. Ze vond het zo leuk, dat ze constant op haar zij ging liggen, ook als ik geen commando gaf. We staan in een cirkel en Daisy is degene die alle kunstjes laat zien in de hoop dat ze een koekje krijgt. Uiteraard krijgt ze dat alleen als ik een commando heb gegeven, niet als ze het uit zichzelf laat zien, anders beloon je dat gedrag. Uiteindelijk moet ze aan de ‘voet’ blijven zitten in de cirkel. Aan de voet betekent eigenlijk dat de hond naast je zit. Dit vindt Daisy nog erg lastig.

We sloten de les af met ‘hier komen’. De instructrice hield Daisy vast aan haar halsband, en ik rende het veld over. Daisy wil altijd heel graag komen. Ze is zo enthousiast. Uiteindelijk moeten de honden leren ‘afstoppen’. Hier komen, maar in het midden plotseling stilstaan. Nog een hele uitdaging, maar we gaan ervoor!

Op naar de volgende lessen.

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Daisy de Beagle

Anaalklieren Geef koekje! x

Anaalklieren

8 April Door: Daisy de Beagle

Daisy’s anaalklieren zitten constant vol; steeds binnen enkele weken. We zijn vanaf december al 3 keer naar de dierenarts geweest om ze te laten legen. Vandaag opnieuw. Het is ...

Lees het hele artikel
Waarom een beagle? Geef koekje! x

Waarom een beagle?

20 December Door: Daisy de Beagle

‘Waarom heb je in godsnaam een beagle in huis genomen?’ Is een vraag die ik vaak naar mijn hoofd geslingerd krijg. Wanneer mensen horen dat ik een beagle en ...

Lees het hele artikel
Daisy's 10 beste insta-foto's tot nu toe! Geef koekje! x

Daisy's 10 beste insta-foto's tot nu toe!

14 August Door: Daisy de Beagle

Sinds 7 juni 2019 heeft Daisy een eigen Instagram account. Het leek mij leuk om de 10 meest populaire foto’s tot nu toe erbij te halen! Foto 1: Deze ...

Lees het hele artikel
De 5 meest gehoorde vooroordelen over de Beagle Geef koekje! x

De 5 meest gehoorde vooroordelen over de Beagle

10 October Door: Daisy de Beagle

Al een hele tijd wilde ik heel graag een beagle. Ik zag ze vaak lopen en vond het zulke leuke honden. Op internet heb ik eerst veel gelezen over ...

Lees het hele artikel