Zoeken
Generic filters
Exact matches only

6 fabels en feiten over hulphonden

22 July
x
Wat is dit?

Het inzetten van een hulphond bij een beperking wordt steeds populairder, waardoor steeds meer mensen in aanraking komen met een hulphond. Dit is heel mooi natuurlijk! Maar hierdoor wordt duidelijk dat de gemiddelde Nederlander nog maar weinig weet over hulphonden, wat soms voor nare confrontaties kan zorgen. Hierbij daarom 6 feiten en fabels over hulphonden uitgelegd en verduidelijkt, zo kunnen we samen het aantal misverstanden verkleinen!

#1: hulphonden zijn alleen voor veteranen, blinden en rolstoel gebonden mensen

FABEL

Alhoewel PTSS assistentiehonden, blindengeleidehonden en ADL-hulphonden wel de meeste bekende soorten hulphonden zijn, zijn dit zeker niet de enige soorten hulphonden.

Er zijn in werkelijkheid zoveel soorten hulphonden, dat het er teveel zijn om hier op te noemen! Hulphonden kunnen worden ingezet bij zoveel ziektes, beperkingen en dus ook soorten mensen. Denk aan kinderen EN volwassenen met autisme, mensen met diabetes, mensen met epilepsie, mensen met een traumatisch hersenletsel, mensen met een sociale angststoornis en nog veel meer!

Mensen met een hulphond zijn er dus ook in alle maten, vormen en leeftijden. Bij sommige mensen kun je zien dat ze een beperking hebben, zoals bij mensen in een rolstoel, maar bij sommige mensen kun je helemaal niets aan de buitenkant zien. Je kunt niet bij elke ziekte of aandoening zien wat er van binnen allemaal speelt, en je kunt dus ook niet altijd zien wat een hulphond voor iemand doet. En dit hoef je ook niet altijd te weten. Als je nieuwsgierig bent mag je natuurlijk altijd vragen of iemand dit met jou zou willen delen, maar dit is zeker niet altijd zo, en dat is natuurlijk prima.

#2: hulphonden worden altijd door trainers en gastgezinnen opgeleid, en worden daarna afgestaan

FABEL

Hulphonden kunnen op heel veel verschillende manieren worden opgeleid, en soms ook door het uiteindelijke baasje zelf. Dit heet teamtraining: het uiteindelijke baasje leidt de hulphond, onder begeleiding van een professionele hulphondentrainer, dan zelf op. Een van de voordelen hiervan is dat de hond na de opleiding niet weer aan een nieuw baasje afgestaan moet worden. Het komt dus voor dat je een hulphond in opleiding ontmoet die gewoon bij zijn baasje mag blijven, zowel na de opleiding als nadat ze met pensioen zijn. Dit baasje heeft dan natuurlijk zelf een beperking, waardoor de opleiding van een hulphond vaak extra zwaar is. Dit is daarom dus ook niet voor iedereen geschikt, waardoor gastgezinnen en hulphondentrainers altijd noodzakelijk zullen blijven!

#3: Hulphonden mogen niet geaaid worden tijdens hun werk

FEIT

Dit weten de meeste mensen gelukkig wel, wat heel fijn is! maar ook hier zijn nog vaak misverstanden over. Hulphonden mogen tijdens hun werk niet geaaid worden, maar je mag een hulphond eigenlijk ook niet aanspreken of bewust oogcontact maken. Hulphonden mogen tijdens hun werk namelijk niet afgeleid worden van hun baasje. Hulphonden zijn bijzondere honden, maar het zullen altijd honden blijven. Dus als je een hulphond met een lief stemmetje aanspreekt, naar hem fluit, of gekke bekken naar hem trekt, dan leidt dit hem af. Dit is daarom ook niet de bedoeling.

Als een hulphond wordt afgeleid, en het baasje heeft dit niet in de gaten, dan kan dit soms zelfs dodelijke consequenties hebben voor het baasje! Denk bijvoorbeeld aan een hulphond die het baasje waarschuwt voor epileptische aanvallen en een aanval mist. Of een blindengeleidehond die door de afleiding vergeet te stoppen bij een trap of stoeprandje. Stel je voor wat voor ongelukken dit kan veroorzaken! Dus ook als je denkt dat de hulphond niet aan het werken is, spreek, raak of kijk een hulphond nooit zomaar aan! Vragen mag natuurlijk altijd, maar ook hulphonden baasjes zijn gewoon mensen en willen niet altijd gestoord worden. Bedenk je dit altijd voordat je een hulphond eigenaar zomaar benadert.

#4: hulphonden moeten zich altijd perfect gedragen

FABEL

Dat een hulphond zich altijd perfect zal gedragen is een onredelijke verwachting, die sommige mensen wel hebben. Een hulphond is een werkende hond, en net als mensen hebben ze soms geen zin in dat werk, voelen ze zich soms niet zo lekker, hebben ze regelmatig pauzes nodig, en leren ze hun werk te doen door fouten te maken. Elke hulphond was ooit een ongetrainde hond waar potentie in werd gezien. De opleiding is zwaar en duurt maar liefst 2 jaar lang. In deze tijd mogen ze al overal mee naartoe, en fouten zijn dan onvermijdelijk. Fouten leer je van, en dat geld ook voor hulphonden in opleiding. Maar zelfs perfect getrainde hulphonden kunnen fouten maken en baasjes kunnen ook fouten maken.

Hulphonden kunnen net als mensen ook een burn-out krijgen of depressief worden als ze teveel moeten werken en er verwacht wordt dat ze zich altijd perfect zullen gedragen. Daarom worden hulphonden ook altijd aangemoedigd om buiten hun “werktijden” afstand te nemen van hun rol als een hulphond en een gewone hond te zijn! Op deze momenten mogen ze de dingen doen die ze als hulphond niet mogen doen. Rollen door de modder, spelen met andere honden, ballen vangen, andere mensen knuffelen, zwemmen, noem maar op! Een hulphond zal zich dus zeker niet altijd perfect gedragen, en dit hoeft ook zeker niet!

#5: alleen bepaalde rassen kunnen een hulphond worden

FABEL

Net als dat baasjes in elke maten, vormen en leeftijden komen, komen de hulphonden ook in alle maten, vormen en leeftijden. Ja, zelfs een chihuahua of pitbull kan een hulphond zijn. De geschiktheid van een hulphond ligt niet aan zijn ras, maar aan zijn kwaliteiten. Sommige rassen hebben een grotere kans op geschiktheid als hulphond, zoals een labrador of golden retriever. Dit zijn vaak baasgerichte en leergierige honden, waardoor dit veel gebruikte rassen zijn, maar dit zijn zeker niet de enige rassen die voor hulphonden werk gebruikt worden. Elk ras heeft zijn eigen voor en nadelen, en in dat ras zit er nog zoveel variatie in persoonlijkheden, teveel variatie om een ras geschikt of ongeschikt te noemen voor hulphonden werk. Niet elk ras zal voor elk soort werk even geschikt zijn, maar je zult je verbazen hoeveel verschillende rassen er wel niet gebruikt worden. Hierdoor kun je de “echtheid” van een hulphond dus ook nooit beoordelen op het ras of uiterlijk.

#6: Alle hulphonden zijn geldig, noodzakelijk en hele brave hondjes!

FEIT

Of ze nou groot zijn, klein, jong, oud, een baasje hebben met een zichtbare beperking, of onzichtbaar, lichamelijke beperking, of misschien mentaal, elke hulphond is geldig, noodzakelijk en super knap! Hulphonden hebben een essentiële rol in onze samenleving en maken het leven van hun gehandicapten baasje zoveel beter en makkelijker. Mensen die zonder hulphond misschien hun huis niet eens uit zouden kunnen, kunnen weer een deelname vormen aan onze samenleving, en genieten van het leven. Mensen kunnen dankzij hulphonden zelfstandigheid vinden waar ze voorheen altijd hulp nodig hadden van anderen. Hulphonden geven kracht, zelfstandigheid en vertrouwen aan hun baasje, ook als jij dat als toeschouwer niet kan zien. De acceptatie van hulphonden in onze samenleving is daarom ook essentieel, ook als je dit zelf niet altijd in de gaten hebt. Respecteer hulphonden en hun baasjes daarom, probeer niet zomaar te oordelen en ben altijd vriendelijk voor elkaar.

 

*Heb je een voorstel voor een blog of vragen over een geplaatste blog, zoek ons gerust op via Instagram privé berichten. Volg ons op Instagram om ons dagelijkse leven en veel foto’s van max te volgen.*

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van