Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Deftige dieren op kasteel Amerongen

2 augustus
x
Wat is dit?

Dit jaar heb ik maar liefst twee maanden zomervakantie. Dat klinkt lang (en dat is het ook hoor) maar tot nu toe weet ik de dagen goed te vullen. De zomer is namelijk bij uitstek geschikt om er lekker op uit te gaan met vrienden en familie. In dit blog vertel ik je over een leuk uitje in de provincie Utrecht: de tentoonstelling Deftige dieren op kasteel Amerongen. Ik bezocht deze tentoonstelling vorige week vrijdag. Houd jij van een beetje geschiedenis, cultuur en dieren? Dan is deze tentoonstelling echt iets voor jou!

Kasteel Amerongen

De tentoonstelling vindt dus plaats op kasteel Amerongen, vlak aan de Rijn. En wat een plaatje is dit kasteel! Dit is je beeld als je naar de tentoonstelling toeloopt. Prachtig toch :).

Een grappig detail is dat het kasteel drie loopbruggen heeft: de bovenste voor de belangrijke mensen, de onderste voor het personeel en een smal bruggetje voor katten. De bedenker hiervan is de centrale figuur op de tentoonstelling: Elisabeth von Ilsemann Aldenburg Bentinck. Zij was de laatste bewoner van het kasteel en een dierenbeschermer van het eerste uur. Uit de wijde omgeving brachten mensen zwerfdieren naar het kasteel, waar deze gravin ze een veilig onderkomen bood. De vele kattenluikjes in het kasteel zijn nog steeds zichtbaar.

Hoewel dieren centraal staan, is deze tentoonstelling geen uitje voor jou en je hond. Honden zijn nu namelijk niet meer toegestaan op het landgoed.

De tentoonstelling Deftige dieren

In het kasteel werden we vriendelijk welkom geheten door een van de gidsen. Hij liet ons eerst een korte film zien over de geschiedenis van het kasteel. Daarna nam hij ons op sleeptouw door de verschillende kamers die het kasteel rijk is. De gids wist overal wel iets interessants bij te vertellen en tussendoor kon je vragen stellen. In zijn verhalen merkte je hoe de positie van dieren in de loop van de jaren veranderde. Waar je eerst vooral jachthonden als teken van rijkdom op de schilderijen zag staan, zag je later ook honden op een gezinsportret staan. Dieren werden steeds meer onderdeel van het gezinsleven.

Dat zie je bijvoorbeeld op de foto hierboven. Daarnaast vertelde de gids een aantal interessante weetjes. Ik ga ze natuurlijk niet allemaal vertellen, maar deze twee wil ik jullie niet onthouden. Honden gaven bijvoorbeeld een  bepaalde betekenis mee aan schilderijen. Kijk maar eens naar het schilderij hieronder.

Wat voor portretje is dit denk je? Ik had werkelijk waar geen idee. Het is een trouwportret! Waar dat aan te zien is? De hond. Een hond staat bekend als een trouwe viervoeter en staat dus symbool voor de trouw tussen de man en de vrouw op dit schilderij.

Naast een symbool van trouw, was een hond ook een statussymbool. Op het onderstaande portret zie je een meisje met een Markiesje.

Een Markiesje was destijds al een duur hondje. Met dit schilderij liet het meisje zien dat ze van goede huize kwam. Ze was hiermee eigenlijk een soort van Instagram influencer van vroeger. Markiesjes werden steeds populairder. Maar om ervoor te zorgen dat de hond een statussymbool bleef, werd de hondenbelasting ingevoerd. Hierdoor was het houden van een hond alleen voor de adel en rijke mensen en niet voor de gewone burgers haalbaar.

Praktische informatie over de tentoonstelling Deftige dieren

Als je bovenstaande stukjes leuk vond om te lezen, is het voor jou zeker de moeite waard om de tentoonstelling eens te bezoeken! Na de rondleiding hoef je nog niet naar huis. Je kunt bijvoorbeeld nog een wandeling maken door de mooie tuinen van het kasteel, of een kopje koffie drinken op het terras.

De tentoonstelling Deftige dieren is nog t/m 7 december te bekijken. Van dinsdag t/m zaterdag is het kasteel van 11.00 uur tot 16.00 uur open en op zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Elk uur zijn er rondleidingen.

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Poes de Hond

Nieuwe Printsfield producten! (+kortingscode) Geef koekje! x

Nieuwe Printsfield producten! (+kortingscode)

29 juni Door: Poes de Hond

Herinner je je die leuke sokken van Printsfield nog? Ik ben er gek op en was dan ook heel blij toen ik hoorde dat Printsfield een aantal nieuwe producten ...

Lees het hele artikel
6 x onze favoriete snuffelkleden Geef koekje! x

6 x onze favoriete snuffelkleden

21 mei Door: Poes de Hond

Zoals je misschien wel weet is Poes dol op snuffelen. Als we een wandeling maken loopt ze vaak met haar neus over de grond, op zoek naar alles wat ...

Lees het hele artikel
Snuffelkleden en snuffelmatten voor honden Geef koekje! x

Snuffelkleden en snuffelmatten voor honden

21 mei Door: Poes de Hond

Weet je nog dat ik vorig jaar een snuffelmat voor Poes maakte? Nog steeds is deze mat favoriet. Waar Poes bijna niks geeft om tennisballen en er niks van ...

Lees het hele artikel
Wandelen bij de Posbank met je hond Geef koekje! x

Wandelen bij de Posbank met je hond

11 februari Door: Poes de Hond

Als je een hond hebt, is het simpel: er moeten elke dag meerdere wandelingen gemaakt worden. Voor de één voelt dit echt als een moetje en is het een ...

Lees het hele artikel