Zoeken
Search
Generic filters
Exact matches only

Help! Mijn eerste hondenshow..

22 november
x
Wat is dit?

Hoi! Dit is mijn eerste blog bij The Dog Pen. Wat ontzettend leuk dat je deze blog leest en deel gaat nemen aan een hondenshow! Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Wat is een hondenshow? Waar moet je op letten, wat neem je mee en hoe kan ik mijn hond inschrijven? Geen zorgen, in deze blog wordt dit allemaal uitgelegd.

Een hondenshow is een evenement waarbij een speciaal opgeleide keurmeester een hond beoordeeld op zijn uiterlijk en gangwerk. Hiervoor gebruikt de keurmeester de rasstandaard, een standaard waarin afspraken staan waaraan de hond moet voldoen. Deze rasstandaard is opgezet door de FCI en is geldig voor alle landen die bij de FCI aangesloten zijn. Elk ras heeft zijn eigen rasstandaard. Deelnemen aan een hondenshow kan alleen met een hond wat een stamboom heeft, maar tegenwoordig is er ook veel vraag naar stamboomloze hondenshows. Op dit moment wordt dit idee nog verder uitgewerkt. Wie weet is het in de toekomst mogelijk om met elke hond een hondenshow te lopen.

Waar kan ik mijn hond inschrijven?

Voor vrijwel alle hondenshows kun je je online inschrijven. Houd er rekening mee dat je binnen een bepaalde tijd ingeschreven moet zijn. Een paar weken voor de show sluiten de inschrijvingen zodat alle informatie verwerkt kan worden. Bij het inschrijven geef je aan in welke ‘klasse’ je hond uitkomt. Je moet daarvoor weten hoe oud je hond is op de dag waarop je hem voortbrengt op show. Je kunt je hond inschrijven voor de:

 • Jongste puppy- babyklasse (4 tot 6 maanden)
 • Puppyklasse (6 tot 9 maanden)
 • Jeugdklasse (9 tot 18 maanden)
 • Open klasse (vanaf 15 maanden)
 • Gebruikshondenklasse (vanaf 15 maanden + verklaring)
 • Kampioensklasse (vanaf 15 maanden + kampioenstitel hebben)
 • Veteranenklasse (vanaf 8 jaar)

De voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt voor een goede basis. Een hond moet tijdens een show rustig kunnen staan, netjes kunnen meelopen en zich zonder problemen laten betasten. Kleinere hondjes moeten ook op tafel kunnen staan. Door te oefenen kunnen zowel jij als je hond veel leren. Veel kynologenclubs bieden ringtrainingen aan. Tijdens deze trainingen komen al deze punten naar voren en heb je ook de kans om vragen te stellen.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je jezelf goed voorbereid! Blijf vooral rustig, een hondenshow is leuk! Zorg ervoor dat je al je spullen ruim op tijd klaar legt, zodat er niks vergeten wordt. Denk onder andere aan:

 • Voldoende eten/drinken voor jezelf en je hond
 • Hondenpaspoort
 • Eet/drinkbakjes
 • Inschrijfpapieren
 • Een bench
 • Nummerhouder of veiligheidsspeld
 • Beloningssnoepjes
 • Eventueel een klapstoel
 • Borstels/kammen/schaar
 • Showlijn
 • Poepzakjes

Tijdens een hondenshow kom je in aanraking met verschillende ringmedewerkers. Deze ringmedewerkers zorgen ervoor dat de show op rolletjes loopt en iedereen in de juiste volgorde de ring binnen komt. De ringcommissaris zorgt voor de administratie en de gedelegeerde (iemand van de Raad van Beheer) is aanwezig om beslissingen te nemen, bijvoorbeeld om iemand te schorsen bij agressief of ongepast gedrag. Tot slot kun je de schrijver in de ring tegen komen. Deze schrijver is de rechterhand van de keurmeester en schrijft op wat de keurmeester tijdens het keuren verteld. Dit geschreven verslag noem je een keurrapport. Iedere deelnemer krijgt een keurrapport mee naar huis.

Eindelijk showen!

Bij aankomst op show kun je via de hondeningang naar binnen. Je laat je inschrijfformulieren en eventueel het hondenpaspoort van je hond zien. Bij de ingang kun je ook een catalogus kopen. Hierin kun je terug lezen in welke ring je hond moet showen. Haal ongeveer een halfuurtje voordat de show begint je startnummer af in de ring. Zoek vervolgens in de buurt van de ring een rustig plekje op, zodat je hond aan de drukte kan wennen. Houd je ring goed in de gaten en zorg ervoor dat je op tijd bij de ingang van de ring staat. Je wordt niet opgeroepen! Wanneer de keurmeester klaar is met het keuren van jouw rasgroep, kun je je keurrapport afhalen in de ring. Op elk keurrapport staat een kwalificatie:

Uitmuntend (U):  de hond voldoet voor bijna 100% aan de rasstandaard
Zeer Goed (ZG):  de hond voldoet in het algemeen aan de rasstandaard, maar heeft een paar minpunten of is nog niet helemaal volgroeid
Goed (G): de hond heeft meerdere afwijkingen van de rasstandaard
Matig (M): de hond voldoet niet aan de rasstandaard

Diskwalificatie: de hond vertoont agressief gedrag of heeft een fout die volgens de rasstandaard diskwalificerend is.
Geen beoordeling: de hond is niet te beoordelen, laat zich niet betasten of wil niet lopen

Voor honden in de baby- of puppyklasse zijn er andere kwalificaties. Omdat deze jonge honden nog groeien, komen zij niet in aanmerking voor kampioensprijzen. De kwalificaties voor de baby’s en puppy’s zijn; Veel belovend (VB), Belovend (B) en Weinig Belovend (WB).

Kampioensprijzen

Aan het einde van alle klassen verzamelen eerst alle reuen die een 1e plaats uitmuntend behaald hebben zich terug in de ring. De keurmeester bekijkt de honden nog een keer en gaat daarna de honden opnieuw plaatsen. De hond die op dat moment nummer 1 word, krijgt het CAC (nationale prijs) en eventueel ook het CACIB (internationale prijs). Deze hond is dus ook meteen de beste reu geworden.  De nummer 2 uit de klasse waaruit de winnende nummer 1 kwam, mag nu bij de andere honden in de ring komen staan. Uit deze groep honden word nu een nummer 2 gekozen. Deze hond krijgt het reserve CAC en eventueel ook het reserve CACIB. Hierna zijn de teven aan de beurt.

Vervolgens wordt de beste van het ras (BOB) gekozen. De beste reu en de beste teef verzamelen in de ring en de keurmeester kiest de BOB. Deze BOB mag aan het einde van de dag deelnemen aan de erering. Hier strijden de beste honden van elke rasgroep tegen elkaar om uiteindelijk de beste van de show te worden (BIS).

Tot slot wens ik je heel veel plezier op je eerste hondenshow! Blijf rustig, geniet en zorg ervoor dat je hond het ook als een positieve ervaring ziet. Er zijn verschillende kraampjes te vinden waar je allerlei leuke spullen voor je hond kunt kopen. Er is ook altijd een hondenweide aanwezig, waar je je hond kunt uitlaten. Een hondenshow is een momentopname en zie het showen als een leermoment. Ik raad je daarom ook aan om aan minimaal twee hondenshows deel te nemen.

Benieuwd naar onze andere avonturen?  Volg ons dat snel op instagram! @Brenda_the_little_dachshundx

Gerelateerde artikelen

Tags

Wat is dit?

Meer verhalen van Brenda

Osteopathie voor honden Geef koekje! x

Osteopathie voor honden

7 januari Door: Brenda

Teckels hebben door hun lange lichaam een verhoogde kans op rugproblemen, zoals een hernia. Ik vind het belangrijk om dit te voorkomen en heb daarom contact gezocht met een ...

Lees het hele artikel
Brenda's favoriete wandelgebieden Geef koekje! x

Brenda's favoriete wandelgebieden

8 december Door: Brenda

Deze tweede blog gaat over hetgeen wat Brenda het liefste doet, wandelen! We houden ervan om nieuwe plekken te ontdekken, maar vinden het ook heel fijn om wat dichter ...

Lees het hele artikel